Agenda

Georganiseerd door

Vereniging Vrienden van Archeon

Datum

11-09-2019

Tijd

20:00

Locatie

Archeologiehuis
Het museum bij de ingang van Archeon
Archeonlaan
2408 ZB Alphen aan den Rijn

Zonder bijen geen voedsel. Lezing Prof. Koos Biesmeijer van Naturalis, Alphen aan den Rijn

Interactieve lezing door Prof. dr. J.C. Biesmeijer wetenschappelijk directeur Naturalis

Without bees no food
Het belang van hommels, bijen, vlinders en zweefvliegen voor mens en natuur.
‘Ik ben voorstander van een geïntegreerde aanpak om de problemen waarmee bestuivers wereldwijd worden geconfronteerd, aan te pakken.’

In een college tour, dus interactieve lezing, zal Koos ingaan op al uw vragen die te maken hebben met de problemen rondom bestuivende insecten. Hij is betrokken bij de Groene Cirkels programma’s waaraan Archeon ook actief deelnemer is.  De professor gelooft dat je als wetenschapper manieren moet vinden om kennis bruikbaar te maken voor onze samenleving en besluitvormers te informeren over belangrijke kwesties. ‘In mijn geval is dit biodiversiteit. Zelfs het beperkte onderwerp van bestuivers en bestuiving raakt vele verschillende sectoren en maatschappelijke belanghebbenden (bijv. Landbouw, chemische industrie, voedselzekerheid, wetenschap, natuurbehoud, bijenteelt, economie). Het verschil maken is daarom een ​​echte uitdaging.’ Dat komt hij deze woensdagavond met u delen.

Over de spreker
Professor Biesmeijer is een ecoloog die al 20 jaar lang werkt aan verandering van biodiversiteit met een focus op interacties tussen bestuivers en planten. Hij was de eerste die de relatie aantoonde met gedocumenteerde grootschalige gekoppelde bestuivers en dalingen van planten (Biesmeijer et al. 2006 in Science). Hij deed toonaangevend onderzoek naar duurzame gewasbestuiving in het VK en Europa.

Na een PhD en Postdoc in tropische bijenecologie aan de Universiteit van Utrecht heef hij onderzoek gedaan aan de Cornell University (VS) en de Universiteit van Leeds (VK). Momenteel is hij werkzaam bij Naturalis Biodiversity Centre, waar hij een team leidt dat functionele biodiversiteit, ecosysteem en verandering van biodiversiteit bestudeert. Zijn activiteiten omvatten internationale partners (in de EU, het VK, India, Brazilië en Kenia), organisaties (FAO, Apimondia, IUCN) en industriële – en onderzoeksnetwerken.

Aanvang 20:00 uur, zaal open 19:30 uur, museumkaart geldig. Graag vooraf aanmelden via de website van de Vereniging Vrienden van Archeon. Toegang tot lezingen van de V.V.v.A. is gratis. Voor consumpties wordt een kleine vergoeding gevraagd.

Bron: Vereniging Vrienden van Archeon