Agenda

Georganiseerd door

Nederland zoemt

Datum

18-04-2020 t/m 19-04-2020

Locatie

Overal waar bijen zijn.

Doe mee! Nationale Bijentelling, 18 – 19 april

Doe mee met de Bijentelling
In het weekend van 18 en 19 april is er voor de derde keer de ‘Nationale Bijentelling’. Waarom? Het gaat niet goed met de wilde bij. Van de 358 soorten is ruim de helft bedreigd. Als we meer weten over bijen, kunnen we de bij beter helpen. Elke bij telt, jij ook?

Hoe kan ik meedoen?
Meedoen is eenvoudig, ook als je niet zoveel van bijen weet. We nemen je stap voor stap mee bij het herkennen van soorten en tellen van bijen. Alvast wat tips: je kunt het beste bijen tellen in je tuin of op je balkon. Het tellen duurt 20 tot 30 minuten. Je kiest hiervoor zelf een geschikt moment op 18 of 19 april. Tel bij voorkeur op een zonnig moment, dan heb je de meeste kans om (veel) bijen te zien.

Je kunt je inschrijven, en je resultaten doorgeven voor een landelijk overzicht.

Meer info en aanmelden: Nationale Bijentelling

Voorbereiding

Zin in om je alvast voor de Nationale bijentelling voor te bereiden? Wil je de plantjes en insecten om je heen ontdekken?

Op de website van de IVN-KNNV-Naturalis Citizen Science Werkgroep ‘Ontdek Natuur in jouw Buurt’ (www.ontdeknatuurleiden.nl – pagina ‘Downloads/Quizzen‘) vind je quizzen om hommels en bestuivers te leren herkennen, een pagina met links naar websites met informatie over bijen en nog wat.

Ook vind je een handleiding om gemakkelijk een plantje of een insect via foto op naam te brengen  met de app Obsidentify op je smartphone.

Organisatie
De Nationale Bijentelling is een gezamenlijk project van Naturalis, Natuur & Milieu, IVN Natuureducatie en LandschappenNL. Het doel is om zoveel mogelijk over bijen te weten komen, zodat we de bij beter kunnen helpen. Daarom vragen we iedereen om mee te doen aan dit landelijk bijenonderzoek. De Nationale Bijentelling wordt georganiseerd in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl.