Agenda

Georganiseerd door

Groei & Bloei Alphen aan den Rijn

Datum

20-11-2019

Tijd

20:00

Locatie

Langeroode
Genielaan 1
2404 CH Alphen aan den Rijn

Tuinieren met en zonder regen, Alphen aan den Rijn

Van Alphen aan den Rijn tot Bordeaux, invloed van klimaatverandering op tuinieren.

De afgelopen jaren zijn plensbuien extremer geworden. Ze komen vaker voor. Ze duren langer en er valt meer water, grotendeels in het voor- en najaar. Een bodem kan door dit geweld dichtslaan, waardoor water er niet meer indringt, maar via het oppervlak afspoelt. Daarmee spoelen ook voedingsstoffen weg die nodig zijn voor de planten. De langdurige droogte van 2018 heeft als gevolg dat veel planten zijn doodgegaan. Het grondwater werd te weinig aangevuld door natuurlijke bronnen en het langdurige sproeien door agrariërs en tuinders zorgde voor een verdere verlaging van de grondwaterstand.

Bij een gezonde bodem kan dit wel weer deels herstellen. Het antwoord hierop is klimaatadaptatie. Klimaatadaptatie in de tuin, waarom moeten we hier in onze tuinen iets mee doen? Wat is het überhaupt en waarom wordt toch steeds met de stad Bordeaux geschermd? Miriam Spermon, technisch adviseur bij BTL Advies beantwoordt de vragen en vertelt u welke planten geschikt zijn bij langdurige droogte en hoe we water langer kunnen vasthouden. Er is tegenwoordig heel veel mogelijk in en om de woning. Met als voorbeeld het verticale bos van Stefano Boeri, een woontoren in Milaan. Een avond om kennis op te doen en u te laten inspireren.

Entree en consumptie gratis. De lezing begint om 20:00 uur, de zaal is vanaf 19:30 uur open. Meer Informatie vindt u hier.