Nieuws

Gazons maaien: mag het ietsje minder?

Gazons zijn overal in steden en dorpen te vinden. In parken, bermen en tuinen en langs sloten en plassen zijn grote oppervlakten kortgeknipt gras aanwezig. Goede plekken om te zonnebaden, te voetballen en de hond uit te laten. Maar ook potentiële bijenhabitat. Vaak zijn er goede bijenplanten als paardenbloemen en klavers in gazons aanwezig, maar komen deze nauwelijks tot bloei door de hoge maaifrequentie. Gazons worden namelijk vaak wekelijks gemaaid. Iets minder vaak en/of gefaseerd maaien zorgt voor meer bloemen en daardoor voor meer bijen, zo valt te verwachten.

Amerikaanse onderzoekers namen de proef op de som en onderzochten de bijenfauna op gazons bij drie verschillende maaifrequenties: elke week, eens in de twee weken en eens in de drie weken. De soortenrijkdom van bijen bleek het hoogst bij de laagste maaifrequentie. Gazons die eens in de drie weken werden gemaaid waren 2,5 maal zo rijk aan bijensoorten als gazons die vaker werden gemaaid. De aantallen individuen waren opvallend genoeg het hoogst in de gazons die eens in de twee weken werden gemaaid.

Op basis van de resultaten bevelen de onderzoekers aan om gazons minder vaak te maaien en zo meer habitat voor bijen te creëren. Dit lijkt ook voor Nederlandse gazons een goed idee. Bij gefaseerd maaien zou zelfs een deel van de gazons nog minder vaak gemaaid kunnen worden. Maar let op: deze resultaten en aanbevelingen gelden alleen voor gazons in stedelijk gebied. In natuurgebieden spelen vaak andere overwegingen een rol en moet door een andere bril naar het graslandbeheer gekeken worden. Maatwerk dus!

Lees meer: Gazons maaien: mag het ietsje minder? – Bestuivers