Nieuws

Gratis materiaal voor alle basisscholen in Zuid-Holland

Zuid-Holland wil een bijvriendelijke provincie zijn. Daarom kan iedere basisschool in Zuid-Holland gratis een bijenhotel, zaad en een lespakket bestellen. Ook is er voor iedere gemeente een groot bijenhotel. Doe mee!

Het gaat niet goed met bijen en andere bestuivende insecten. Dit is zowel voor de landbouw als de natuur rampzalig. Bijen zorgen voor de bestuiving van zo’n 80% van de planten en voedselgewassen op aarde. De bij staat dus aan de basis van ons bestaan. Het is duidelijk dat we hier iets aan moeten doen, en we kúnnen er ook iets aan doen.

Provincie Zuid-Holland wil een bijvriendelijke provincie zijn en samen met scholen, gemeenten en regio’s een groot bijenlandschap maken. In de regio rondom Leiden is het gelukt om met diverse initiatieven een groot bloemrijk netwerk te maken. Met succes. In 3 jaar tijd is het aantal bijensoorten toegenomen met 34%. Al 120 scholen deden daaraan mee. Lees hier meer over. Nu dus een nieuwe kans om mee te doen.

Gratis bijenhotel, zaad en lespakket voor alle scholen in Zuid-Holland, groot bijenhotel voor elke gemeente

Om onze kinderen al jong over bijen en hun belang voor bestuiving van onze voedselgewassen en wilde natuur te leren, zijn prachtige lespakketten gemaakt door Nederland Zoemt. Daar wordt nu door de Provincie Zuid-Holland voor iedere school een bijenhotel van 33×33 cm bij beschikbaar gesteld, met zakjes bloemzaad, en voor iedere gemeente een groot bijenhotel voor op een mooie bloemrijke plek in de gemeente.

Zijn bijen gevaarlijk?
Wilde bijen zijn niet gevaarlijk. In een bijenhotel nestelen solitaire bijen. Ze zullen alleen proberen te steken als ze in levensgevaar zijn, bv. als ze geplet worden onder je voet of tussen je vingers. Ze zullen nooit zelf aanvallen. Ze zijn i.h.a. klein, waardoor een steek minder effect heeft. Niet alle soorten hebben een functionele angel. Ook hommels steken alleen als ze geplet worden. Dat kan pijnlijk zijn, maar niet gevaarlijk.

Honingbijen, die door imkers gehouden worden, steken alleen als ze geplet worden of de kolonie in gevaar komt. Een steek kan gevaarlijk zijn voor mensen die er allergisch zijn. Ze komen niet op ons eten af (dat doen alleen wespen) zijn alleen geïnteresseerd in bloemen.  Meer informatie vind je HIER.

Meedoen? Aanmelden kan tot 14 februari!

U kunt uw basisschool of uw gemeente voor 14 februari hier aanmelden.

Scholen ontvangen dan begin maart een toolkit en begin april het bijenhotel. In de tussenliggende periode kan de school een mooie plek geschikt maken voor het bijenhotel en de bloemen. Samen werken wij zo aan bloeiende en boeiende schoolpleinen.

Gemeenten
Gemeenten die zich aanmelden ontvangen bij het bijenhotel ook bloemrijk zaad, een communicatietoolkit, het advies van Nederland Zoemt voor het bijvriendelijk maken van hun eigen gemeente en het boekje Kosten en baten van bijvriendelijk beheer, waaruit blijkt dat bijvriendelijk beheer helemaal niet duurder hoeft te zijn!