Poot deze bollen of planten

Poot deze bollen of planten

Maak een bijenlandschap van je balkon of tuin

Alle beetjes helpen. Zelfs van een balkon, geveltuin of perkje kun je in een handomdraai een bijenparadijs maken. In je eigen tuin of op je balkon kun je bijen en andere bestuivers gemakkelijk helpen. Met de juiste bloemen en planten kun je het hele jaar door zorgen voor genoeg voedsel (nectar en stuifmeel) en nestgelegenheid. Word een schakeltje in dit netwerk: jij maakt het bijenlandschap!

Nog niet overtuigd? EIS Kenniscentrum Insecten schreef een artikel over de afname en bedreiging van wilde bijensoorten in Nederland.

“Ook een balkon kan al bijdragen als schakeltje in het bijenlandschap!”

– Hannie Korthof, Groene Cirkel Bijenlandschap

Dit kan je doen:
 • Tuinieren zonder gif. Bekijk onze flyer Natuurlijk! in je tuin.
 • Zorg van het vroege voorjaar tot het late najaar voor planten die bijen aantrekken. Zet op je balkon of in je tuin bijvoorbeeld lavendel, korenbloem of margriet.
 • Kijk nog eens kritisch naar je tuin en doe mee met Operatie Steenbreek: haal een tegel uit je (gevel)tuin en plant een bijvriendelijke bol of plant erin.
 • Pesticiden zijn funest voor bijen. Gebruik ze dus niet! Daar zijn ook vogels en egels blij mee… Kijk hieronder waar je biologische bloembollen, zaden en planten kunt kopen.
 • Het najaar is hét seizoen om (biologische) bijvriendelijke bollen te planten, voor voedsel in het vroege voorjaar, zoals: krokussen, sneeuwklokjes, anemonen, druifjes en sierui.
 • 70% van de bijen nestelt in de grond. Zorg voor zanderige plekjes in de zon, want bijen houden van warmte. Een centimeter tussen de stenen is al voldoende.
 • Sommige bijensoorten overwinteren in uitgebloeide bloemstengels, snoei in het najaar dus niet alles weg. Laat ook uitgebloeide stengels staan tot het voorjaar. Insecten kunnen erin overwinteren, en het beschermt planten tegelijk tegen vorst.
 • Gooi in de herfst afvalbladeren niet in de groenbak, maar strooi ze luchtig over de aarde; zo kunnen veel bijen in de grond nestelen, en het is ook goed voor de tuin zelf.
 • Zet bijenhotels neer waar insecten in kunnen nestelen en overwinteren.
Biologische bijenplanten

Biologische bijenplanten

Maar alle bloembollen zijn toch biologisch? Yvonne Endhoven, van BD Imkers: “Dat is helaas niet zo. Mensen bedoelen dan dat bollen uit de grond komen. Dat er zoveel gif gebruikt wordt, is helemaal niet bekend. Ook niet dat dit in bodem en water komt, via lucht onze longen bereikt, en dat schoolkinderen naast bollenpercelen ziek worden. We kunnen hier allemaal zélf iets aan verbeteren: goede bollen planten; biologische bloembollen kosten maar ietsje meer, het is zo gedaan en je zorgt er zo voor dat er meer bijen komen.”

“Helaas komt maar 1 op de 1000 bloembollen in Nederland uit biologische teelt. De bloembollenindustrie is nog een van de sectoren waarin de meeste bestrijdingsmiddelen worden gebruikt: zeer schadelijk dus voor bijen en andere bestuivers. Bijen kunnen er ademhalings-moeilijkheden door krijgen of verdwalen omdat ze hun oriëntatie verliezen door het gif in stuifmeel en nectar.”

– Yvonne Endhoven, BD Imkers

Waar koop je gifvrije planten, bollen of zaad?

In tuincentra is soms een beperkt biologisch assortiment verkrijgbaar. Zo heeft Intratuin samen met de Nederlandse Bijenhoudersvereniging en de Vlinderstichting een assortiment bij- en vlindervriendelijke neonicotinoidevrije planten opgezet, en werkt aan verbreding van het biologische assortiment. Vraag er vooral naar bij het tuincentrum; hoe meer vraag, hoe groter het aanbod.

Webwinkels biologische bloembollen:

Verkoopadressen biologisch gekweekte planten:

 • De HEMA verkoopt een klein assortiment aan biologische planten, voornamelijk kweekpotjes.
 • Kwekerij Schoutens Kruiden in Boskoop verkoopt zo’n 300 soorten onbespoten, organische en biologische planten (geen webwinkel).
 • BD Imkers verkoopt verschillende pakketten met chemievrij-geteelde bloembollen voor vlinders of bijen.
 • Ninabel kweekt natuurlijk geteelde drachtplanten voor bijen, vlinders en andere insecten (ophaalmogelijkheid in Ter Aar).
 • Biologische Kwekerij De Groene Cirkel in Oegstgeest is een samenwerking met Endegeest. Er zijn biologische groenten, vaste planten en zaden te koop.
 • Biodivers verspreidt zadenmengsels van inheemse wilde planten. Ze leveren aan terreinbeheerders en -eigenaren en zijn ook een ecologisch adviesbureau.
 • Kwekerij de Heliant verkoopt inheemse, biologisch gekweekte planten.
 • Biologische Planten verkoopt verschillende biologisch gekweekte bollen, planten en pakketten.
 • De Bierkreek is gespecialiseerd in biologische rozen. Te koop in hun eigen kwekerij (IJzendijke), maar ook in verschillende tuincentra en kwekerijen.
 • Plantentuin Esveld in Boskoop levert deze biologische rozen van de Bierkreek.
 • Vreeken, Van der Wal of De Bolster verkopen veel verschillende zaden.
 • Buiten de regio (in Ede) vind je
 • Kwekerij De Hessenhof (buiten de regio) vermeerderen en kweken hun gehele assortiment zelf in Ede.
 • Festina Lente tuin is een kwekerij, bezoektuin en pluktuin in Katwijk.
Laat ze het hele jaar bloeien!

Laat ze het hele jaar bloeien!

Zonnebloemen, krokussen, lavendel, maar ook venkel, tijm, vingerhoedskruid, klimop en heide: je hebt veel mogelijkheden als het gaat om bijvriendelijke bloemen en planten. Bekijk ons overzicht van bijenlokkende planten voor nog meer bloemen, planten, kruiden en bomen in het bijenlandschap, inclusief de bloeiperiodes. Of bekijk het overzicht van Nederland Zoemt.

Meer bollen- en planteninformatie
 • Drachtplanten.nl heeft een landelijk overzicht van biokwekerijen. Ook vind je er meer informatie over inheemse bijvriendelijke planten en bollen, door welke bijen deze bezocht worden en daarbij veel mooie foto’s.
 • Het rapport Biodiversiteit in Tuin en Plantsoen (2010) met lijsten met planten, bomen en struiken voor bestuivers.
 • De Bijenkrant van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging, met tips voor een bijvriendelijke tuin
 • Groei en Bloei schreef het artikel Bollen voor bijen en andere bezoekers. Zo trekt elke bloemvorm andere bestuivers aan en komt elk insect met zijn eigen reden op stuifmeel of nectar af.

Meer weten over welke bloem door welke bijensoort wordt bezocht? Theo Peeters schreef een boek over de Nederlandse bijen. Ben je benieuwd hoe zo’n bestuiving precies werkt (dit is bij elke plantensoort weer anders), dan kun je het boek ‘Bijenplanten: Nectar en stuifmeel voor honingbijen’ van Arjen Neve en Raymond van der Ham eens raadplegen. Meer informatie hierover vind je op onze pagina Verdiep je in de bij.

Downloads

Overzicht van bijenlokkende planten

Vind hier een overzicht van bijvriendelijke planten, bloemen, bollen en bomen, met informatie over de bloeiperiodes.

Krokus (winter)

Zonnebloem (zomer)

Rozemarijn (zomer)

Lavendel (herfst)

Blad 1 Bijenlandschap Blad 2 Bijenlandschap Ster Bijenlandschap
Divider Bijenlandschap