Agenda

Georganiseerd door

Groene Cirkel Bijenlandschap en Intratuin Zoetermeer

Datum

07-07-2016

Tijd

19:30 - 21:00

Locatie

Intratuin Zoetermeer, Voorweg 192, Zoetermeer, Nederland

Bestrijdingsmiddelen en bijvriendelijke alternatieven, Zoetermeer

Informatieavond over bestrijdingsmiddelen en bijvriendelijke alternatieven

Groene Cirkel Bijenlandschap en Intratuin Zoetermeer organiseren een informatieavond over chemische bestrijdingsmiddelen en de alternatieven daarvoor. Chemische bestrijdingsmiddelen zijn namelijk niet alleen slecht voor de beestjes waar je last hebt, maar ook voor de bijen en andere nuttige insecten. Gelukkig levert de natuur zelf een aantal bestrijdingsmiddelen waardoor de gifspuit overbodig is. De avond is bedoeld voor inwoners uit de regio, ook hoveniers zijn welkom.

Op de avond wordt verteld wat de verschillende chemische bestrijdingsmiddelen doen met insecten en wat dat voor gevolgen heeft voor biodiversiteit in het algemeen, en hoe je bijvriendelijk kunt tuinieren met alternatieve methoden voor plaagbestrijding. De Intratuin heeft alle chemische bestrijdingsmiddelen de deur uit gedaan, en laat de alternatieven zien die zij in de schappen hebben zien, bijvoorbeeld zakjes lieveheersbeestjeslarven. Die kun je in je tuin hangen. Lieveheersbeestjes eten 100 tot 150 bladluizen per dag.

Slimme combinaties van planten Ook planten kunnen elkaar helpen. Zo jagen afrikaantjes en lavendel luizen weg en zijn dus ideaal voor onder de rozenstruik. Heb je een groentetuin, dan kun je slimme combinatiesmaken: wortel naast prei houdt de wormen weg en prei naast kool houdt de vliegen weg. Munt tussen je kool zorgt ervoor dat rupsen de kool niet oppeuzelen. Knoflook, basilicum en ui houden allerlei insecten weg.

Vogels zoals de koolmees zijn kampioenen in het opeten van insecten. Hang een vogelhuisje op, zorg voor voldoende voedsel zoals bessen en ze komen al snel luizen en andere vraatzuchtige beestjes verorberen. ook lieveheersbeestjes zijn nuttig want ze eten heb je last van slakken en grotere insecten, dan zijn kikkers, padden en egels de beste bestrijders. Zorg voor genoeg donkere plekjes waar ze een nestje kunnen maken. Een beproefd middel tegen luizen is een mengsel van groene zeep en spiritus. Ook brandnetelwater helpt goed tegen allerlei insecten.