Agenda

Georganiseerd door

Bibliotheek Bollenstreek i.s.m. Naturalis

Datum

17-06-2021

Tijd

10:30 - 12:00

Locatie

Online

‘BIJ-leren’ over bijen

Iedereen kent de honingbij, maar wist je dat er in ons land meer dan 350 soorten wilde bijen voorkomen? Van maart tot oktober spelen zich dagelijks de boeiendste taferelen af in de bijenwereld, ook in jouw tuin!

Het zijn verhalen over verleiding en bedrog, metselaars en behangers, pluimvoeten en slobkousen, macho’s en huisvrouwen. Wist je dat de meeste wilde bijen niet steken? Dat ze solitair leven en elk een eigen nestje maken? En dat ze als geen ander bessenstruiken, fruitbomen en andere gewassen bestuiven?

Bijen zijn heel belangrijk voor onze voedselvoorziening, 80% van onze groenten en fruit is afhankelijk van bestuiving door bijen en dat geldt ook voor het overgrote deel van planten in de natuur. Maar het gaat niet goed met de bijen. Meer dan de helft van alle 358 soorten in Nederland is bedreigd. Een van de grootste bedreigingen voor de bijen is het gebrek aan voedsel en nestgelegenheid. Door de intensieve grootschalige landbouw, verstedelijking en het strakker en efficiënter beheer van ons groen zijn er steeds minder bloemrijke bermen, weilanden, parken en tuinen en daar ontbreken ook nog eens geschikte plekken om in de grond en holten te nestelen. Redenen te meer om het deze dieren ook in de eigen tuin naar hun zin te maken.

In dit webinar leer je over de wilde bijen, waarom ze zo belangrijk zijn, wat ze nodig hebben en hoe jij ze daarbij kunt helpen. Je krijgt ook praktische tips zodat je jouw tuin of balkon snel en eenvoudig aantrekkelijk kan maken voor wilde bijen, door meer voedsel en nestelgelegenheid aan te bieden.

Meer informatie en aanmelding: BIJ-leren over bijen – Koffie+ – Bibliotheek Bollenstreek

Deze bijeenkomst is in samenwerking met Naturalis.

Wil je meer weten over het Bijenlint Bollenstreek, kijk dan hier:

Bijenlint Bollenstreek

Koos Biesmeijer