Agenda

Datum

14-04-2019

Tijd

15:00

Locatie

Hoofdingang van de heemtuin, ter hoogte van de kinderboerderij in park De Houtkamp.

Bijentelmiddag in de heemtuin, Leiderdorp

Op 13 en 14 april organiseert Nederland Zoemt voor de tweede keer de Nationale Bijentelling. Hierbij kan iedereen zijn steentje bijdragen aan het onderzoek naar het vóórkomen van bijensoorten in Nederland.

In Leiderdorp is er op zondag 14 april gelegenheid om samen met IVN-natuurgidsen en medewerkers van de gemeente te inventariseren welke soorten bijen – dus ook hommels – er voorkomen in de heemtuin. De Leiderdorpse heemtuin is één van de meest soortenrijke als het gaat om planten en daardoor mogelijk ook van insecten en dus bijen. En dat willen we graag uitzoeken!

Kennis van bijensoorten is niet nodig om mee te kunnen doen, belangstelling voor deze – voor mensen o zo nuttige – diertjes natuurlijk wel. Deelnemers krijgen van tevoren een korte inleiding en tips om bijen te onderscheiden van zweefvliegen en wespen. Met behulp van een duidelijke zoekkaart en aankruisformulier, en met ondersteuning van IVN-natuurgidsen, ga je in kleine groepjes op pad door de heemtuin, op zoek naar beschutte, bloemrijke plekjes waar je bijen kunt verwachten.

Tip: neem een kleine fotocamera of een smartphone (met camera) mee om de bijen vast te leggen.

Meer info: Bijen tellen en herkennen in de heemtuin – Natuureducatie

Meer informatie over de Nationale Bijentelling: Nederland Zoemt.

 

Auteur foto’s: André Biemans

Bijentelmiddag in de heemtuin, Leiderdorp