Agenda

Datum

14-09-2019

Tijd

10:00 - 16:00

Locatie

Buitenplaats Berbice
Leidseweg 221
2253 AE Voorschoten

Open Monumenten Dag Buitenplaats Berbice, Voorschoten

Buitenplaats Berbice is tijdens Open Monumenten Dag op zaterdag 14 september (alleen zaterdag, niet op zondag) geopend voor publiek. De vrijwilligers van Berbice staan dan gastvrij voor u klaar om te laten zien wat een bijzondere en groene enclave dit is en hoe men hier vroeger leefde en werkte. U kunt wandelend in het park – met of zonder gids – op ontdekking gaan waarna u kunt genieten van de eigen baksels in de rozentuin. Het hoofdhuis is niet toegankelijk.

Het thema van 2019 is Plekken van Plezier: naar welke monumentale plekken gingen en gaan mensen voor hun plezier? Het wandelen op een buitenplaats is vanouds een plezierige ontsnapping aan het werkende leven in de stad. Bij binnenkomst in het park ontvangt u een hand-out met informatie over Berbice, opdat u zelfstandig door het park kunt wandelen. U kunt deze ook vooraf downloaden vanaf deze pagina.

Als u naar verhalen wilt luisteren over het verleden en heden van deze bijzondere plaats, dan zijn er elk heel uur rondleidingen. De kinderspeurtocht is te volgen via de rood-witte paddenstoelen en de bordjes. Ontdek wat de kabouter met zijn fietsje nu weer heeft beleefd!

De rondleidingen beginnen in de rozentuin. Bij de oranjerie en het in 2018 herbouwde Schuytenhuis, kunt u genieten van koffie, thee, limonade en gebak. De ‘Baksels van Berbice’ zijn inmiddels beroemd en zo vers en gevarieerd, dat menig bezoeker een tweede rondje langs het taartenbuffet maakt. U kunt ook genieten van de prachtige rozentuin, die dankzij rozen-adopties elk jaar weer een stukje mooier en groter wordt. Voor slechts 5 euro kunt u op deze dag zelf een rozenstruik ‘adopteren’ en bijdragen aan het herstel. Ook de imker van Berbice, Frans Valentijn, is aanwezig met verhalen en de allerlekkerste honing van de Berbice bijen.

De Stichting tot Behoud van Cultuurhistorische buitenplaatsen (het bestuur van Berbice), experts en vele vrijwilligers werken samen aan de instandhouding en restauratie van de gehele buitenplaats en aan het behoud van de specifieke buitenplaatscultuur voor toekomstige generaties. De Stichting wil de bijzondere culturele en maatschappelijke rol die Berbice in het verleden heeft gespeeld op het gebied van cultuur, ambacht en wetenschap, nieuw leven in blazen. Op Open Monumentendag 2019 kunt u ervaren hoe op Berbice verleden, heden en toekomst samenkomen. U bent van harte welkom!

Het is het beste om Buitenplaats Berbice tijdens deze dag lopend, met openbaar vervoer (bushalte Zilverfabriek) of met de fiets te bereiken. In de nabije omgeving van de locatie zijn de parkeermogelijkheden langs de openbare weg voor auto’s zeer beperkt.

Let op: De paden in het park zijn slecht toegankelijk voor mindervaliden. Berbice is verboden voor honden en bezoekers dienen op de paden te blijven en de bordjes met ‘privé’ te respecteren.

Meer informatie vindt u op Buitenplaats Berbice.