Agenda

Georganiseerd door

Hortus botanicus, Leiden

Datum

20-04-2018 t/m 07-10-2018

Locatie

Hortus Botanicus
Rapemburg 73
Leiden

Tentoonstellling Plant & Eter, Hortus Leiden 20 april – 7 oktober

De tentoonstelling ‘Plant & Eter laat de bezoeker kennis maken met bekende en minder bekende voedingsgewassen. Waar komen ze vandaan, wat is er sindsdien met ze gebeurd? Waar worden ze nu verbouwd, en waar gebruiken we ze voor? Wandel door de Hortus en leer over herkomst, gebruik, en allerlei bijzonderheden. Voor kinderen (8-12 jaar) is er een eigen route binnen de tentoonstelling. Van leuke weetjes tot samen zoeken naar antwoorden op de grote vragen van deze tijd.

Jong en oud kunnen met elkaar bij de entree in de Wintertuin en op het Notenveld spellen spelen die te maken hebben met voedsel en planten. De tentoonstelling is te zien van 20 april tot 7 oktober 2018. Interessant voor wie geïnteresseerd is in planten, koken en botanische geschiedenis.

De Systeemtuin geeft extra aandacht over bestuivers en voedsel, mede in het kader van het landelijke project ‘Nederland Zoemt’ .

Ook in de Tropische kassen zijn allerlei planten te vinden die te maken hebben met eten, de bekenden zijn banaan, ananas, specerijen en rijst.

Plattegrond met eetbare planten

Voor de tentoonstelling is een plattegrond ontwikkeld door studenten Wetenschapscommunicatie. Zo kunt u gemakkelijk een route lopen langs eetbare planten in de Hortuscollectie.

Soepenboekje van Onno Kleyn

Op 20 april verschijnt er een nieuw kookboekje van Onno Kleyn met 8 Hortus-soeprecepten. Bezoekers krijgen dit verzorgde boekje, geïllustreerd met botanische tekeningen van Esmée Winkel, gedurende de tentoonstelling gratis mee. Culinair journalist Onno Kleyn schreef de recepten, de Hortus zorgde voor achtergrondinformatie van de voedselgewassen die de ingrediënten vormen van de soepen. Eerder verscheen er van de hand van Onno Kleyn al een specerijenboekje voor de Hortus botanicus Leiden.

Boek Plant & Eter van Evelien Rozema

In Amerika is het een hype: Plant-based cooking & nutrition. In culturen waar mensen bovengemiddeld lang leven speelt een gezonde leefstijl met beweging en plantaardig voedsel een belangrij ke rol. Ontdek hoe natuurlijke stoffen uit plantaardig voedsel werken in het lichaam en bijdragen aan een gezonde levensstijl. Voor wie op zoek is naar voedsel dat gezond is, zijn energie op peil wil houden of meer wil weten over de werking van plantaardige voeding. Plant & eter is geschreven vanuit een wetenschappelijke achtergrond: wat zit er in de plant en hoe werkt het. Met praktijktips van medewerkers uit de Botanische tuinen voor in de eigen tuin en 21 smaakvolle recepten. Het boek is een uitgave van KNNV Uitgeverij. Voor meer informatie over het boek  klik hier

Science Cafés en themaweekenden

In 2017 introduceerden we de Science Cafés. Dit zijn gezellige, marktachtige bijeenkomsten waar u kunt rondkijken, praten en proeven en wanneer u zin heeft aan kunt schuiven bij korte praatjes over een bepaald thema. Dit jaar zijn er onder meer Science Cafés over Aardappels (vrijdag 20 april) en Granen (vrijdag 27 juli) . In de daaropvolgende weekenden zijn er rondleidingen over hetzelfde onderwerp. Ook voor kinderen is er van alles te doen.

Meer info: Tentoonstelling Plant & eter – Hortus Leiden