Nieuws

4 maart: feestelijke start Zuid-Hollandse bijencampagne in Rotterdam

Op 4 maart wordt bij educatieve tuin Lieven de Key van Natuurstad Rotterdam de nieuwe bijencampagne van provincie Zuid-Holland gestart. Om wilde bijen te helpen, geeft de provincie aan alle gemeente en basisscholen in Zuid-Holland een bijenhotel cadeau; de scholen krijgen daarbij ook een lespakket. Het gaat namelijk niet goed met wilde bijen. En dat is een groot probleem. De wilde bij is voor 75 procent verantwoordelijk voor de bestuiving van onze planten en voedselgewassen.

De provincie stimuleert het ontstaan van bijenlandschappen in heel Zuid-Holland.  Een bijenlandschap is een groot netwerk van bloemrijke tuintjes, terreinen, bermen, akkerranden en groengebieden. De bij kan zo van het ene gebied met voldoende stuifmeel, nectar en nestelplekjes naar het andere vliegen. Elk initiatief voor de bijen voegt een schakel toe aan het bijenlandschap.

Ook gaan de provincie met de gemeente Hof van Delfland, op voordracht van gemeente Lansingerland, onderzoeken hoe in de regio tussen Rotterdam en Den Haag een bloeiend bijenlandschap kan ontstaan. Net als het eerste succesvolle bijenlandschap rondom Leiden, Alphen aan den Rijn en Zoetermeer. Hier lukte het in drie jaar tijd om het aantal bijensoorten met 34% te laten toenemen.

Meer info: Provincie Zuid-Holland geeft bijenhotels weg aan gemeenten en scholen – Zuid-Holland.nl.

Auteur foto: Anne Marie van Dam