Nieuws

40 ha Bijenlandschap erbij in Rotterdam in de komende vier jaar

Rotterdam wordt de komende vier jaar verder vergroend. Dat staat in het coalitieaccoord: “We willen Rotterdam transformeren van een grijze stad naar een groene stad.” De stad maakt dus werk van het Rotterdamse Bijenlandschap. Wat er nog meer in staat:

Buitenruimte: een groenere stad

“We vinden het belangrijk om in een fijne, aantrekkelijke, groene en veilige buitenruimte te investeren: Rotterdammers hebben de buitenruimte sinds de Coronacrisis herontdekt en opnieuw leren waarderen, er komen steeds meer Rotterdammers bij en ook mensen met een beperking of oudere Rotterdammers die wat slechter ter been zijn moeten fijn kunnen verblijven, wandelen en fietsen.

Daarnaast is vergroenen een effectieve maatregel om extremere weersomstandigheden als gevolg van de opwarming van de aarde, het hoofd te bieden. Groen houdt water vast in het geval van een extreme regenbui en bij hoge temperaturen heeft het een verkoelend effect. Met het vergroenen van de stad en het verbinden van groen met elkaar, geven we ook de biodiversiteit van de stad een stevige impuls. En dat is hard nodig, Rotterdam staat op de laatste plaats van de nationale monitor duurzame gemeenten als het gaat om het ecologische kapitaal van de stad.

We willen Rotterdam transformeren van een grijze stad naar een groene stad, we gaan 20 hectare vergroenen en daarom gaan we door met de groene stadsprojecten. We zorgen daarbij voor een minder eenzijdige groenaanplant en voor ecologisch groenbeheer. We initiĆ«ren 50 aansprekende klimaatadaptieve projecten in de openbare buitenruimte (denk aan het toevoegen van groen en/of bomen, buffers voor regenwater etc.), op bijvoorbeeld (school)pleinen en straten met als doel het beperken van hittestress, droogte en regenwateroverlast. De komende 4 jaar gaan we 40 hectare bijenlandschap realiseren. Hiermee voegen we bijna 10% areaal toe aan het bestaande bloem- en kruidenrijk graslandschap in de stad.”