Nieuws

55.000 bijvriendelijke bollen voor het Singelpark

Op de Natuurwerkdag op 5 november maakten zo’n dertig vrijwilligers een start met het planten van 55.000 bijvriendelijke bollen in het Singelpark. De actie is een initiatief van Vrienden van het Singelpark en Groenlinks Leiden . Het programma Bijen in de Buurt van Fonds 1818 levert de biologische bollen. Walter van Peijpe, fractievoorzitter van Groen Links, Theo van der Krogt van Vrienden van het Singelpark en Hannie Korthof van Bijen in de Buurt openden de actie om 10 uur in het Huigpark. Ook bij het Museum van Volkenkunde en het energiepark gingen bollen de grond in. De overige bollen worden de komende tijd machinaal geplant in het Singelpark.

Bijenlinten

Het Singelpark maakt onderdeel uit van de bloemrijke bijenlinten die Bijen in de Buurt vanuit Leiden, Alpen a/d Rijn en Zoetermeer naar het buitengebied aan het ontwikkelen is. Ook inwoners en buurttuinen langs de linten, en scholen in heel Holland Rijnland hielpen mee. In 2016 en 2017 plantten zij gezamenlijk 10.000 planten en 80.000 bollen. De bijvriendelijke planten en bollen kregen een plek in (voor)tuinen, geveltuintjes, balkons, buurttuinen en nu dus het Singelpark.
Bijen in de Buurt maakt van gewone straten in de steden bloeiende bijenlinten. Ze lopen via de fietsroutes de stad uit naar de randen van de steden. Ook gemeentes doen mee, met bermen en  parken. De linten sluiten aan, of gaan ze aansluiten op bloemenlinten in het Land van Wijk en Wouden.

Bijenlandschap

Op deze manier ontstaat een bijenlandschap met voldoende voedsel (bloemen) en nestgelegenheid voor bestuivende insecten. Dat is nodig, want het gaat niet goed met de bij. En zonder bij geen aardbei, appel, koffie of chocola. Een bijenlandschap helpt niet alleen bijen en hommels en, door hun bestuiving, onze voedselproductie, het is ook goed voor andere planten en dieren én het ziet er prachtig uit.

Meer info: Bijen in de Buurt.