Nieuws

IVN Natuureducatie start een Groene Schoolpleinenfonds

30 november 2021. IVN is onderscheiden met de Prins Bernhard Cultuurfondsprijs 2021. Deze oeuvreprijs van 150.000 euro – wordt sinds 2010 toegekend aan personen of instellingen die zich op uitzonderlijke wijze hebben ingezet voor cultuur of natuur. IVN gaat de helft van het gewonnen geldbedrag gebruiken voor de oprichting van het IVN Natuureducatie Groene Schoolpleinenfonds. Scholen, die hun plein willen inzetten voor het onderwijs, kunnen hiervoor bij dit fonds op naam een aanvraag doen.

Het Cultuurfonds stelt uit het IVN Natuureducatie Groene Schoolpleinenfonds in 2022, 2023 en 2024 op jaarbasis 25.000 euro beschikbaar voor projecten die het gebruik van groene schoolpleinen voor natuur- en cultuureducatie stimuleren. Het fonds is bestemd voor scholen die al over een groen schoolplein beschikken en niet voor de fysieke vergroening van het schoolplein. Er lopen door het hele land verschillende subsidieregelingen ten behoeve van de aanleg van groene schoolpleinen.

Scholenstichtingen kunnen bijvoorbeeld een projectaanvraag indienen voor het aanbieden van een cursus voor natuurouders of een training voor docenten. Ook worden vanuit het fonds aanvragen voor de aanschaf van materialen ondersteund die het educatieve gebruik van het schoolplein stimuleren, zoals veldwerkmaterialen of een vogelhuisje met camera. Het moet gaan om projecten die gericht zijn op het stimuleren van het gebruik van het groene schoolplein voor natuur- of cultuureducatie. Het Cultuurfonds kan tot 50% van de projectkosten dekken en er worden bedragen tot maximaal 2.000 euro toegekend.

Bron:
IVN Natuureducatie Groene Schoolpleinenfonds – Prins Bernhard Cultuurfonds