Nieuws

Maak of koop een goed bijenhotel. Waar moet je op letten?

In het stedelijk gebied worden vaak bijenhotels geplaatst om nestgelegenheid voor wilde bijen te bieden. Helaas werken nogal wat bijenhotels uit de handel niet of nauwelijks. Hoe moet het wel?

De lente staat voor de deur. Veel mensen bezoeken tuincentra om nieuwe planten te kopen voor hun tuin. Hier worden ook vaak allerlei bijenhotels aangeboden. Deze bestaan meestal uit stukken hout met geboorde gangen erin en holle stengels; hier kan een deel van de bijensoorten uit de tuin het nest in aanleggen.

Met alle aandacht voor de achteruitgang van vliegende insecten en de soms lage prijzen van de hotelletjes, is de beslissing snel gemaakt. Eenmaal hangend in de tuin, volgt vaak een teleurstelling, want er zijn er bij die nauwelijks bijen aantrekken. Dikwijls zijn de diameters van de bamboestokjes te groot, zijn ze aan beide kanten open, zijn gangen geboord in plankjes in plaats van een houtblok, worden dennenappels, houtblokjes en spleetkastjes aangeboden, waar geen bijen en nauwelijks andere insecten gebruik van maken.

Hoe kan het wel? Tijd om de vereisten van een bijenhotel eens op een rij te zetten, en de wensen voor de omgeving van het hotel.

Lees meer: Groot aanbod slechte bijenhotels. Tips voor goede bijenhotels  – Nature Today.

Met prachtige bijenfoto’s.

Overigens, Er zijn ook veel soorten bijen die in de grond nestelen. ook daar kun je gelegenheid voor bieden. Zie ons nieuwsbericht: Maak eens een nestheuvel of leemwand voor bijen…