Nieuws

Bijen-buurtfeest in Berendrecht, Alphen aan den Rijn

Eigenlijk is de aanleiding helemaal niet zo feestelijk. Als de vriendinnen Fleur Lagendijk en Esmee Bos van basisschool De Rank horen dat het niet goed gaat met de wilde bijen, maken ze zich serieus zorgen. Hoe moet het fruit dan bestoven worden? Komt ons voedsel in gevaar? Maar vooral: hoe kunnen we ervoor zorgen dat het weer beter gaat met deze bijen? Voor die vragen vinden ze bij de wethouder van Duurzaamheid, Leo Maat, een luisterend oor. Samen bedenken ze het plan om de buurt waar Fleur en Esmee wonen te laten weten dat er dringend iets moet gebeuren.

Wát gaat er gebeuren?

Er moet nestgelegenheid komen voor de wilde bijen, dus plekken waar ze hun eitjes kunnen leggen. Maar bijen moeten ook ‘eten’ en daarvoor moeten er meer bloemen komen in de ‘molenbuurt’ van Berendrecht. Afdeling Wijken en Kernen van de gemeente Alphen is enthousiast om te helpen. En ook de natuurverenigingen Groei & Bloei en IVN Alphen aan den Rijn zeggen hun medewerking toe. Zo is het bijenfeest geboren en wordt de actie Steenbreek op touw gezet.

Wáár gaat het gebeuren?

Een plaats is snel gevonden: het plantsoen met speelplaats bij Moutmolen en Korenmolen. Hier verzamelen zich op woensdagmiddag 31 oktober kinderen, ouders en grootouders. Even later arriveert wethouder Leo Maat. Hij vindt het initiatief geweldig en geeft graag het goede voorbeeld door samen met kinderen een hoek kale grond te beplanten met bijvriendelijke soorten. ‘Bob de Bij’, bijna 2 meter groot, dartelt er goedkeurend om heen. Daarna verzamelt Christianne Hunting in een mum van tijd een grote groep kinderen om bijenhotelletjes te maken. Sommige kinderen rennen nog even snel naar huis om te vertellen dat een tuintegel geruild kan worden tegen een gratis bijvriendelijke plant. Dat is ‘Tegel eruit, Plant erin’, want zo staat Operatie Steenbreek ook bekend.

Waarom Operatie Steenbreek?

Van tegels kunnen bijen en andere dieren niet leven. Bovendien maken tegels en stenen het extra warm in de zomer en kunnen zij bij hoosbuien het regenwater niet afvoeren. Daarom maken Gemeente, Groei & Bloei en IVN zich sterk voor meer groen in tuinen en plantsoenen. Groen geeft mensen ook een fijner gevoel dan stenen, het maakt de lucht schoner en geeft bijen, vlinders en andere bestuivers een goede leefplek. En een goede bestuiving geeft mensen gezonde appels, kersen, aardbeien en alle andere lekkere vruchten en groenten.

Blij en tevreden

De vriendinnen Esmee en Fleur zijn blij dat alles zo supergezellig verloopt met zelfs vrolijke bijendansjes tussendoor. Zij pakken spontaan de microfoon om de uitslag van de bijenquiz bekend te maken en iedereen te bedanken voor de meer dan geslaagde en nuttige middag. Even later lopen ze vrolijk rond met ieder een blauwe vuilniszak, want ja, opruimen hoort nu eenmaal ook bij een goede organisatie!

 

Bron: IVN Alphen aan den Rijn.

Foto: Fleur en Esmee met bijenkorf, wethouder Leo Maat, Bob de Bij, daarvoor drie kinderen. Christianne Hunting.