Nieuws

Bijen- en vlinderidylle Zoeterwoude geopend

Prijsuitreiking fotowedstrijd bijenlandschap & Bijenlinten bij Boeren gestart

Nieuwsgierige koolwitjes vliegen fladderend rond in de zojuist door wethouder Ton de Gans geopende bijen- en vlinderidylle. Een nieuw thuis voor bijen en vlinders aan het Molenpad in Zoeterwoude. “En dat is nodig”, zegt de Gans

“Bijen worden door uitsterven bedreigd en daarmee komt onze voedselproductie in gevaar. En dat proces willen we omkeren. Daarom werken we in de regio samen in Groene Cirkel Bijenlandschap én samen met boeren, ondernemers en bewoners, om een sterk bijenlandschap te maken”.

De Gans nodigde iedereen van harte uit mee te werken:

“Doe mee met een van onze projecten, of neem een aarbeienplantje mee voor thuis, bijen vinden aardbeien lekker, en kinderen ontwerp je eigen insectenhotel en kijk wie er bij jou op visite komt in de tuin”.

Fotowedstrijd Bijenlandschap

De Gans reikte gisterenmiddag ook de prijzen van de fotowedstrijd Bijenlandschap uit. Uit maar liefst 240 inzendingen zijn drie prijswinnaars gekozen: Herman van Heuvelen, Rob Kettmann en de jonge Mus Kuijer. Mus maakte een mooie selfie van de wonderlijke bijenwereld en won daarmee een uitje naar Archeon met een rondleiding langs een imker. De prijswinnende foto’s gaan op tournee langs de gemeenten. Leiderdorp is als eerste aan de beurt.

Bijenlinten en boeren

Ook boeren en tuinders werken actief mee aan het bijenlandschap. In de Leidse Ommelanden nemen al bijna 50 boeren en tuinders deel aan het project Bijenlinten bij Boeren, een initiatief van de Groene Klaver. De Groene Klaver is een federatie van vier Agrarische Natuur- en Landschapsverenigingen in de Leidse en Haagse regio. Bij de eerste deelnemers zijn dit voorjaar al bloemen, kruiden en planten gezaaid of gepoot. Bijen en vlinders vinden hier voedsel en beschutting. Straks herken je deze plekken aan het Boeren-Bijen-Bordje. De Gans overhandigde vandaag het eerste bordje aan Theo van Leeuwen, deelnemer en tevens voorzitter van de Groene Klaver. Dit najaar wordt bij de andere deelnemers ingezaaid en gepoot.