Nieuws

Bijen-in-de-buurtplanten

21 mei 2020. Nu we toch wat vaker in de buurt moeten blijven is het meteen een mooie gelegenheid om die buurt eens goed te bekijken. Zeker die buurten waar van alles groeit en bloeit, tuinplanten en wilde planten. In mei bloeien er allerlei wilde planten, gewone en bijzondere. De bijen weten dat ook.

Niet te missen planten

Fluitenkruid en boterbloemen vind je in bijna alle bermen, langs waterkanten, op braakliggende terreinen. Allerlei zandbijen, groefbijen en metselbijen halen hier hun nectar en stuifmeel.

Pinksterbloemen zie je nu op vochtige graslanden, zeker als er weinig voedsel in de grond zit. Er komen wel wilde bijen op af, maar veel belangrijker is deze plant voor het oranjetipje. Deze voorjaarsvlinder legt hier ook haar eitjes.

Nu erg geliefd bij metselbijen en hommels is de rode klaver, niet te missen nu op de graslanden, bermen en dijken.

Bijzondere planten

De vogelmelk staat nu in bloei, je vind ze in bermen, landgoederen en stadsplantsoenen. Net als daslook, dat is een echte stinzenplant. Als die er zijn, zijn ze in grote groepen, met een sterke uienlucht. Misschien komen er daarom niet heel veel wilde bijen op af, honingbijen overigens wel.

Project Stoepplantjes

De Hortus botanicus Leiden is gestart met het Project Stoepplantjes. Iedereen kan meedoen, onderzoek een stukje stoep en ontdek de wilde planten om ons heen. Met stoepkrijt schrijf je de juiste naam van de plant erbij. Hiermee help je anderen om wilde planten eenvoudig te herkennen en er meer plezier van te hebben. Kijk op stoepplantjes.nl wat je allemaal kunt doen.

Bijen-in-de-buurtplanten