Nieuws

Boomfeestdag: Prinses Irene opent ‘eigen’ Irenebos in Alphen aan den Rijn

18 november 2021. Van onze partner: Groei & Bloei.
Wilma Gerver van afdeling Alphen aan den Rijn en omstreken:

Samen onderweg naar een groene toekomst!
Na de veelzijdige inspanning van de Gemeente Alphen a/d Rijn, het IVN en Groei & Bloei is op woensdag 10 november het nieuwe Irenebos door Prinses Irene en haar gezin geopend. Die dag kwamen 350 kinderen van verschillende scholen bijeen om met elkaar bomen te planten die door de groenwerkers van de gemeente waren uitgezet. Alle kinderen waren gekleed met een geel T-shirt met opschrift “ik ben een boomfeest HELD”. Het is nu elke dag een natuurfeest voor allen, in 4 seizoenen groei en bloei, met een wandel- en paardenpad.

Het Irenebos bestaat uit verschillende onderdelen, een bloemrijk Bijenbos met planten en struiken die afwisselend bloeien, in het vroege voorjaar de wilgen, krokussen, de lente bloemen daarna de kleurrijke heesters in volle glorie. Als openingshandeling plantte prinses Irene een populier, een boom die volgens de Keltische Boomhoroscoop staat voor ‘Filosoof’ en als geen ander bij de prinses past. Door de jaren heen is de zorg voor de natuur haar levenswerk geworden die zij vanuit haar hart deelt met haar gezin.

De insectenweide
Er wordt in het najaar gemaaid om de biodiversiteit van de weide te vergroten. Ook is een bloemmengsel ingezaaid, waardoor het aantrekkelijker wordt voor insecten en vogelsoorten om hier te verblijven. De thema bosjes; Klimaat en Eetbaar worden samen met de kinderen aangeplant. Dat zal voor de jeugd een blijvende herinnering zijn. In samenwerking met Avifauna en IVN worden verschillende informatiepunten langs de themaroutes aangelegd. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van paaltjes, uit hout gekerfde figuren en QR-codes. Zo wordt informatie gegeven over eetbare planten, het klimaat en bijen. Maar ook over andere thema’s zoals amfibieën, de Galloway-kudde, ruiterpaden en vogels in het gebied.

Lees ook:
Prinses Irene opent ‘eigen’ bos: ‘Aarde mooier en schoner maken’ – Omroep West