Nieuws

Dunea: partner van Groene Cirkel Bijenlandschap

Als natuurbeheerder van de duinen tussen Katwijk en Monster heeft Dunea biodiversiteit hoog op de agenda staan. Ad de Waal Malefijt, divisiemanager Duin & Water: “Onze duinen hebben een relatief hoge biodiversiteit en dat is een indicator van een goede en duurzame omgeving. Dat willen we natuurlijk graag zo houden. De achteruitgang van de bijen en hommels is helaas nog steeds niet tot stilstand gekomen en er is een gebrek aan geschikte plekken voor nesten. Onze duingebieden worden steeds belangrijker voor bijen en hommels, dus onze beheersmaatregelen ook. Voor succes is samenwerking nodig, want in onze omgeving zijn goed ingerichte bijenlinten en stukjes groen nodig, die zorgen voor routes waarlangs insecten en andere dieren kunnen migreren van en naar ons duingebied┬á en naar andere gebieden. In gesprekken over omgevingsvisies nemen we biodiversiteit daarom mee.”

Dunea voor bijen
Dunea zorgt dat er in haar gebied voldoende bloemen zijn voor insecten. In omgevingsvisies denkt Dunea graag mee over de groene leefomgeving waarbij biodiversiteit voor ons belangrijk is. Met partners in de nabije omgeving wil Dunea de achteruitgang van zowel de wilde bij als de honingbij en de hommels doen stoppen.

Aan de landschapstafel Duin Horst en Weide heeft Dunea samen met gemeente Zoetermeer het project ‘ecologische verbindingen en stapstenen’, ge├»nitieerd. Het project zorgt voor een mooie ecologische en recreatieve verbinding naar zee en onze duinen.

In Brakel, waar Dunea rivierwater inneemt uit de Afgedamde Maas, deelt men mee in een ander bijen-initiatief: BeeDeals (met Jumbo, gemeenten, provincies, e.a.). De terreinen rondom het innamepunt worden ‘bij-vriendelijk’ gemaakt. De insecten dragen op hun beurt weer bij aan een natuurlijke bestrijding van plagen bij de boomgaarden en akkers in de Bommelerwaard. Boeren en tuinders hebben zo minder pesticiden nodig, zodat er minder belandt in het oppervlaktewater. Zo helpen bijen mee aan een schone bron voor drinkwater van Dunea.

Onze contactpersoon bij Dunea: Karin Rood.

 

website: Dunea