Nieuws

Duurzame landbouwinitiatieven verbinden boeren en consumenten

27 aug 2021. Duurzame boeren zijn er al best veel in Nederland. Sommigen werken samen met consumenten. Bijvoorbeeld Caring Farmers en Herenboeren.

Caring Farmers is een stichting die tot doel heeft om aangesloten natuurvriendelijke boeren te verbinden met consumenten, wetenschappers en ketenpartners. Die kunnen zich aansluiten als partner. Veel Caring Farmers verkopen hun producten aan huis. Op de kaart kun je zien waar.

Land van Ons is een coƶperatie die percelen landbouwgrond koopt en in gebruikt geeft voor ecologische landbouw, voor herstel van biodiversiteit en landschap. Iedereen kan deelnemen.

Een ander initiatief: Herenboeren. Deze stichting ontwikkelt boerderijen met de consumenten die de oogst gebruiken. Initiatiefnemer Geert van der Veer: “Het idee voor Herenboeren is simpel: je laat 200 mensen ieder 2000 euro inleggen. Daarmee gaan ze een boerderij realiseren. Ze gaan op zoek naar 20 hectare grond en nemen een boer in loondienst die de boerderij runt. De oogstopbrengst verdelen ze onder elkaar. De leden betalen daarnaast tussen de 7 en 14 euro in de week voor de producten die ze afnemen. Zelf werken de leden niet verplicht mee op de boerderij. Maar dit mag wel en wordt ook gestimuleerd.”

Lees er meer over: Herenboeren laten zien hoe het wel kan – Nature Today