Nieuws

Een bijenparadijs in Leiden-Oost

31 aug 2021. De gemeente Leiden wil het bijenlandschap in Leiden Oost versterken. In Leiden-Oost is veel groen dat bovendien met elkaar verbonden is. Dat is waardevol voor veel dieren, waaronder wilde bijen. Het versterken van het leefgebied van wilde bijen gebeurt op verschillende manieren.

Ecologisch maaien
In Leiden Oost worden, net als op andere plekken in de stad, ruige bermen ecologisch gemaaid. Bermen beheert de gemeente zo dat het bloemrijk grasland wordt. Dit zorgt voor een groot voedselaanbod en nestplekjes voor insecten zoals wilde bijen. De gemeente maait op het juiste moment op de juiste plek om de bloemrijke berm te stimuleren. Dat lijkt soms vreemd omdat er al bloemen groeien, maar juist dat zorgt voor meer aanbod in de toekomst.

Park Matilo als bijenreservaat
Bijen zijn net als haar bezoekers dol op park Matilo. Er zijn tientallen verschillende soorten wilde bijen te vinden in de walkanten en het gras van het park. Ook erg ongewone bijen zoals de gebandeerde dwergzandbij, doornkaakbij, grashommel of de klaverdikpoot. De gemeente Leiden wil van park Matilo een bijenreservaat maken. Een plek waar mens en dier samen genieten van de natuur. Bezoekers van het park kunnen nog steeds op dezelfde manier voetballen, picknicken of de hond uitlaten zoals nu. Het gazon wordt op een andere manier gemaaid waardoor op sommige plekken het gras hoger en bloemrijker wordt. De plekken waar anders gemaaid wordt zijn de plekken waar waarschijnlijk vroeger de barakken van de Romeinen stonden. De lage houten paaltjes die zijn geplaatst, zijn ter oriëntatie voor de maaier. Maar bijen leven niet bij bloemen alleen, er is Bed & Breakfast nodig. Veel soorten bijen vinden die in de grond van de zuidhellingen van de walkanten van het castellum. Zo wordt het park nog bijzonderder voor mens én dier.

Zelf insecten helpen
Wil je in jouw omgeving ook de insecten een handje helpen? Neem dan eens een kijkje op deze pagina , hier staan tips voor het vergroenen van uw tuin of balkon. De gemeente helpt je bijvoorbeeld graag met het aanleggen van een geveltuintje of het adopteren van een boomspiegel.

Bron: Bijenparadijs in Leiden Oost – Gagoed