Nieuws

Een speciaal landschap voor de bijen in de Groene Vinger, Alphen aan den Rijn

Op zaterdag 17 november is het bijenlandschap in de Groene Vinger in Alphen aan den Rijn aangelegd en geopend. Het gaat om het gebied dat ligt tussen het Kroospad en de Renaissancelaan, nabij het Archeon. Samen met vrijwilligers en omwonenden werden 26 fruitbomen geplant en een bijenhotel ingericht. Wethouder Leo Maat opende ’s middags het bijenlandschap. Op de locatie zijn drie informatiepanelen geplaatst met daarop informatie over wat een bezoeker aantreft in het bijenlandschap.

Warm welkom
Voor wilde bijen, vlinders en andere bestuivers is het vaak moeilijk om genoeg eten te vinden in de vorm van nectar en stuifmeel. Hierdoor neemt het aantal bijen af. Als mens zijn wij ook afhankelijk van de bijen voor het bevruchten van allerlei fruitbomen en groenteplanten. Daarom is het belangrijk de bij een steuntje in de rug te geven. Het probleem is dat er in de winter en in de vroege lente niet veel van deze planten zijn. Om de bijen een warm welkom te geven heeft Gemeente Alphen aan den Rijn samen met IVN en omwonenden een bijenlandschap gemaakt.

In dit bijenlandschap zijn allerlei planten, bomen en struiken ingezaaid die stuifmeel aanmaken. Denk aan inheemse bloemen als paardenbloem en koolzaad, en bomen als linde, wilg, esdoorn, tamme kastanje, vlier, appelboom en perenboom. Het landschap bestaat daarnaast uit allerlei plekken waar insecten kunnen nestelen. Zo zijn er boomstammen met gaatjes, zandplekken voor bijen die in de grond nestelen, en natuurlijk een insectenhotel. Deze plek is gekozen omdat het vlakbij Archeon is, waar veel wilde bijen leven.

Wat kunt u zelf doen voor de bijen en andere bestuivers?
U kunt in uw eigen tuin ook iets doen voor de bijen en andere bestuivers, zoals vlinders. Dat kan door bepaalde planten in uw tuin te zetten of schuil- en nestelplekken te creëren. Wilt u helpen? Kijk dan voor tips en trics op deze site.

Eetbaar Alphen
Om bewustwording en kennis over gezonde voeding bij met name kinderen te vergroten, zet de gemeente zich in voor meer eetbaar groen in de publieke ruimte. De fruitboomgaard in de Groene Vinger is een nieuw puzzelstuk op weg naar een Eetbaar Alphen. Heeft u zelf ook (plannen voor) een project om uw omgeving eetbaar te vergroenen? Neem dan contact op met Marcel Eilers, aanjager stadslandbouw in Alphen aan den Rijn, e-mail: meilers@alphenaandenrijn.nl

Een speciaal landschap voor de bijen in de Groene Vinger, Alphen aan den Rijn