Nieuws

Feest voor onze partner: Groei & Bloei bestaat 150 jaar

Feest tijdens festival Gardenista
Op woensdag 25 mei 2022 heeft Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix de viering van het 150-jarig jubileum van de Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde (KMTP), beter bekend als tuinvereniging Groei & Bloei bijgewoond . De viering werd gehouden op buitenplaats Den Alerdinck in Laag Zuthem bij Zwolle, waar het tuinfestival Gardenista 2022 plaatsvond. Samen met Willem Poppe (20), het jongste lid van de vereniging, doopt de prinses een nieuwe, oranje tuintulp: Tulipa ‘Groei en Bloei 150’ en nam de prinses een kijkje bij diverse presentaties op de openingsdag van het tuinfestival van de jubilerende vereniging.

De Koninklijke Maatschappij Tuinbouw en Plantkunde is in 1872 opgericht, toen naast landbouw de tuinbouw, met de teelt van groente en fruit een vlucht nam. Daarnaast was halverwege de negentiende eeuw interesse voor sierplanten ontstaan met de komst van gewilde, onbekende planten naar Europa. Sinds 1970 heet de vereniging KMTP/Groei en Bloei. Door de jaren heen is door Groei & Bloei veel kennis gedeeld over tuinen en tuinieren en worden er tal van tentoonstellingen, groenmarkten, tuinbezoeken en andere activiteiten georganiseerd. Tevens introduceerde de vereniging Moederdag (1925) en de Nationale
Boomplantdag (1957) in Nederland. Vanaf 1875 was koning Willem III beschermheer van de vereniging, gevolgd door de koninginnen Emma, Wilhelmina, Juliana en Beatrix. Na haar abdicatie in 2013 gaf prinses Beatrix aan, zelf ook enthousiast tuinier, graag beschermvrouwe te willen blijven.

Tijdens het Event Gardenista werd er aandacht besteed aan duurzaamheid, de circulaire economie, bijen, insecten en dieren in de tuin. De vrijwilligers uit Alphen a/d Rijn bedachten het toepassen van “hoort zegt het voort”! De ervaring van de Groene Cirkels Bijenlandschap werd gedeeld. Met veel interesse heeft het publiek kennis gemaakt met onze werkwijze en aandacht voor de bijen.

Floriade
De aanwezigheid van Groei & Bloei als vereniging op de Floriade 2022 te Almere opent weer nieuwe perspectieven. Het groene paviljoen met gastvrije mensen van Groei & Bloei is elke dag open voor de bezoekers die uit vele windstreken naar Almere komen. De nieuwe ontwikkeling in de Land- en Tuinbouw kan je o.a. in het gebouw van de Hoge School ervaren.
Op het eiland Utopia Island vind je de duurzame tuinen, educatie in vergroening en klimaat.

TIP; lees eerst wat je interesse is tijdens je bezoek aan de Floriade, dan kan je een gerichte keuze maken voor een geslaagde dag!

Welkom bij Groei & Bloei bij het Tiny House!

Verslag van Wilma Gerver

 

Feest voor onze partner: Groei & Bloei bestaat 150 jaar
Feest voor onze partner: Groei & Bloei bestaat 150 jaar