Nieuws

Geef Bijenlandschap-papier (gemaakt van maaisel) een vliegende start met je bestelling

30 november 2020. Bloemrijke bermen voor bijen worden een paar keer per kaar gemaaid. Het maaisel wordt afgevoerd om de bermen te verschralen. De verwerking van dit maaisel tot compost is een behoorlijke kostenpost voor bermbeheerders. Daarom hebben we gezocht naar een verwerking van maaisel die wat kan opleveren. Dat heeft wat opgeleverd: Bijenlandschap-papier.

In samenwerking met Drukkerij Holland is Groene Cirkel Bijenlandschap gaan onderzoeken of het bloemrijke maaisel uit de bijvriendelijke bermen hergebruikt kan worden als grondstof in papier.

Drukkerij Holland heeft in samenwerking met gemeente Zoeterwoude gezorgd voor een voorraad bloemrijk maaisel van de Nieuwe Weg te Zoeterwoude. Met dit maaisel zijn maaltesten gedaan en de uitkomst is veelbelovend. Het maaisel is lekker luchtig en relatief snel vrij droog, waardoor het goed verwerkbaar is. Op korte termijn worden bij de papierfabriek de eerste papiermonsters gemaakt met het gewenste percentage maaisel. Alle voorbereidingen zijn gedaan om de eerste batch te maken van het Bijenlandschappapier!

Om de eerste batch papier en de voorinvestering van Drukkerij Holland mogelijk te maken is er een voorinschrijving van minstens 20.000 euro nodig. Met de 46 partners van het Bijenlandschap, èn andere belangstellenden, moet het mogelijk zijn om dit voor elkaar te krijgen.

Het bedrag dat je investeert in de productie van het Bijenlandschappapier wordt omgezet in een tegoed om drukwerk of papier voor eigen gebruik te bestellen.

Kijk hier voor alle mogelijkheden en aanmelding voor een proefpakket:

Bijenlandschappapier – Drukkerij Holland

Het papier heeft een mooie merknaam gekregen: