Nieuws

Groei & Bloei pakt uit tijdens de Floriade

Groei & Bloei is tijdens de Floriade periode van 14 April tot 9 oktober 2022 aanwezig met een bijzonder Paviljoen en een Tiny house. De omliggende tuintjes worden door leden van de tuinvereniging aangelegd. Het geheel is speels en creatief vormgegeven. Met een groen dak en wanden die bekleed zijn met planten, straalt het gebouw duurzaamheid en vergroening uit.

Het ontwerp is geïnspireerd en uitgevoerd in de vorm van een slak, half rond en een glooiend geheel. Huub van Laarhoven van de combinatie Laarhoven architecten heeft dit bijzondere paviljoen ontworpen en uitgevoerd.
De Uitdaging: het huis is gebouwd door Corné Nuijten van OPEN | Bouw & Ontwerp. In zijn werkplaats heeft hij het huis opgebouwd en het vervolgens getransporteerd naar Almere. Corné: “We hebben stevig na moeten denken over het demontabel opbouwen in de werkplaats, zodanig dat je het weer uit elkaar kunt halen, vervoeren en op locatie weer gemakkelijk in elkaar kunt zetten. Dit uitgangspunt samen met alle gebogen lijnen van het ontwerp, maakte het tot een leuke en complexe klus. Vooral de gebogen spanten van eiken planken waren een hele uitdaging. Al met al een uitdagend ontwerp om te mogen bouwen!”

Het tiny house is ook de plek van waaruit dagelijks vrijwilligers van Groei & Bloei de bezoekers voorlichting geven over de tuin en over Groei & Bloei. Diny Posthumus coördineert de circa vijftig vrijwilligers. Een aparte ploeg vrijwilligers zal de tuin onderhouden. In de Belevingskas (onderdeel van de 10.000 vierkante meter grote kas ‘Green House’) ondersteunen vele Groei & Bloei-bloemschikkers hoofdarrangeur Heleen Valstar bij de invulling van het thema ‘Green Love’. Bij het tiny house worden ook verschillende Groei & Bloei-activiteiten georganiseerd, onder andere in het kader van ons, KMTP 150-jarig jubileum. In een wereld waar natuur vaak plaats moet maken voor beton, glas en staal, is de tuinbouw de sleutel naar een leefbare wereld. In onze ogen zijn de mensen van de tuinbouw, van de hovenier tot de aspergeteler, tot technicus in de kas, superhelden. En deze helden geven we het podium tijdens Floriade Expo 2022.

Binnen het thema ‘Growing Green Cities’ tonen meer dan 400 nationale en internationale deelnemers hun nieuwste groene uitvindingen, oplossingen en toepassingen. Van hypermoderne zonnedakpannen tot verbazingwekkende verticale geveltuinen en van de beste manieren om tomaten te kweken tot de nieuwste snoeitechnieken. Je kunt het allemaal zien, proeven en ervaren bij Floriade 2022 in Almere.

Van onze partner: Groei & Bloei.