Nieuws

Groene oplossingen voor gezonde, natuurinclusieve sportaccommodaties

Brochure met praktische tips en inspiratie voor het vergroenen van sportterreinen en gebouwen.

Nederland telt ruim 300 vierkante kilometer aan sportterreinen. Dat is ongeveer 1% van ons landoppervlak. Deze terreinen liggen voornamelijk binnen de bebouwde kom, waar de druk op de schaarse openbare ruimte groot is. Uit onderzoek blijkt dat er in Nederland 40% tekort is aan groene recreatiemogelijkheden in de omgeving. En dat terwijl er – onder andere sinds corona – steeds meer behoefte is om buiten te recreëren en te bewegen.

Te midden van al het steen en asfalt, is een sportpark met een groen karakter dus van onschatbare waarde. Het vergroenen van sportterreinen biedt gemeenten – samen met sportveldbeheerders en terreinmeesters – een geweldige mogelijkheid om een belangrijke bijdrage te leveren aan het aanpakken van maatschappelijke uitdagingen op het gebied van klimaat (wateroverlast, droogte, hittestress), natuur (biodiversiteit) en gezondheid (bewegen en spelen).

In de Green Deal Sportvelden zijn afspraken gemaakt om vanaf 2020 het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen terug te dringen. Betrokken partijen zetten in op innovatie in sportveldbeheer door de overstap te maken naar mechanische en natuurlijke bestrijding van onkruiden, ziekten en plagen. Meer biodiversiteit vermindert de kans op deze problemen.
Uitgangspunt is dat sportvelden als ‘gebruiksgroen’ goed bespeelbaar zijn. Dit vraagt om specifiek onderhoud en beheer gericht op sporttechnische eisen. Tegelijkertijd liggen er kansen op, tussen en aan de randen van sportvelden.

Biodiversiteit op en rond sportaccommodaties_greenpaper