Nieuws

Groengroep Groenoord-Zuid uit Leiden wint de Steenbreektrofee

De Groengroep Groenoord-Zuid (categorie Maatschappelijke Initiatieven) en Wijkpark Cromvliet Den Haag (categorie Professionals) zijn dit jaar de winnaars van de Steenbreektrofee. Bij de uitreiking op dinsdag 27 september tijdens de Nationale Groendag op de Floriade, werd aan het project De Straatboer de aanmoedigingsprijs toegekend.

In de categorie Maatschappelijke Initiatieven werd Groengroep Groenoord-Zuid uit Leiden unaniem tot winnaar verkozen. Dit project is opgezet door gedreven bewoners die zich al 10 jaar vrijwillig inzetten om hun eigen wijk tot een groene stadsoase te ontwikkelen. Dat doen ze op allerlei manieren, zoals de aanleg van boomspiegels en regentonnen, aanplant van fruitbomen, een tiny forest, groene netwerken voor insecten en egels, maar ook educatieve projecten. Ze mogen trots zijn op hun bijdrage voor de buurt, en nemen terecht de trofee mee naar Leiden, aldus de jury.

Het winnende project onder de professionals, Wijkpark Cromvliet Den Haag, krijgt complimenten van de jury: ‘Zo moet het.’ Deze wijkaanpak is vrij uniek in Nederland. Het beschikbare budget was aanzienlijk, maar vergelijkbare budgetten worden vaak alleen voor technische oplossingen ingezet. Het Cromvlietplein en omgeving vroeg om de nodige verbetering vanwege de verslechterde leefbaarheid, kwaliteit van de buitenruimte en problematiek door hittestress en wateroverlast. Het nieuwe Wijkpark is een droom, wens en verbeelding die voor bewoners is uitgekomen. Wijkpark Cromvlietpark verdient daarom, aldus de jury, een landelijk podium.

Lees het hele artikel: Winnaars van de Steenbreektrofee 2022 bekend – Steenbreek

Op de foto: Katja jordanova en Grace Innemee van de Groengroep Groenoord-Zuid.