Nieuws

Help je mee bestuivers internationaal te beschermen?

13 april 2022. Naturalis, de Vlinderstichting en EIS Kenniscentrum Insecten zetten zich gezamenlijk in voor een ambitieus Europees onderzoeksprogramma voor bestuivers genaamd SPRING. Dit programma streeft naar een internationaal meetnet om bestuivers te monitoren en te beschermen. Daarvoor zoeken we hulp van vrijwilligers die in het veld willen helpen met waarnemen en tellen.

Achteruitgang van bestuivers

Bestuivers zijn onmisbaar voor onze natuur en voedselvoorziening. Toch staan ze al decennialang ernstig onder druk. Voor een succesvol beschermingsplan is een internationaal meetprogramma onmisbaar, want onze huidige kennis is helaas ontoereikend en bovendien ernstig versnipperd.

Internationaal netwerk

Bijen, zweefvliegen en vlinders zijn de belangrijkste bestuivers. Om hun populaties in Europa in kaart te brengen is een uitgebreid netwerk van meetpunten nodig, te vergelijken met een netwerk van weerstations. SPRING: Strengthening Pollinator Recovery through Indicators and monitoring is een project dat zo’n internationaal netwerk mogelijk maakt door samenwerking tussen een groep Europese onderzoeksinstituten. In Nederland wordt dit onderzoek geleid door Naturalis, met belangrijke rollen voor de Vlinderstichting en EIS Kenniscentrum Insecten. Samen bouwen we aan een Nederlands meetnet voor bestuivers en om dit een succes te maken zoeken we jouw hulp.

Hulp gezocht bij het veldonderzoek

We zoeken mensen die een veldwerkplek willen ‘adopteren’ en (samen met een andere vrijwilliger) tussen mei en september maandelijks waarnemingen aan bestuivers willen uitvoeren (5 tot 8 keer in totaal). De veldwerkplekken liggen verspreid door het hele land en worden in overleg met de deelnemers verdeeld. Voordat je begint, volg je een tweedaagse cursus waarin je de bestuiversgroepen leert herkennen en je uitleg krijgt over de activiteiten op ‘jouw’ veldwerkplek. De eerste keer dat je het veld in gaat word je begeleid door een deskundige. Je doet tellingen langs een vooraf uitgestippelde route en je vangt insecten met bekervallen. Ieder bezoek duurt ongeveer een dag.

Het unieke van dit veldwerk is, dat je tegelijkertijd met tientallen burgerwetenschappers in andere landen op eenzelfde manier informatie verzamelt, zodat we voor het eerst een totaalbeeld krijgen van bestuiverspopulaties in heel Europa!

Wie zoeken we?

  • Enthousiaste natuurliefhebbers die zich gedurende tenminste één veldseizoen willen verbinden aan het meetnet van SPRING om bestuivers te tellen. Een veldseizoen loopt van ongeveer april tot september. In 2022 starten we in mei.
  • Je vindt het leuk om de natuur in te gaan, bent nieuwsgierig en hebt bij voorkeur al eens tuininsecten, hommels of vlinders geteld.
  • Je vindt het een uitdaging om bijen en zweefvliegen te tellen en te leren herkennen.
  • Je bent beschikbaar voor de cursus op 20-21-22 mei 2022.
  • Je kunt dit seizoen (2022) tussen mei en september maandelijks een dag besteden aan veldonderzoek (5 tot 8 keer in totaal). De locatie bepalen we in onderling overleg en is zo dicht mogelijk bij je woonplaats.
  • Tijdens een velddag loop je een vaste route (2x 500 meter) waarlangs je zweefvliegen en bijen telt en zet je insectenvallen uit. De insectenvallen haal je na 6 uur weer op uit het veld en de vangst stuur je op naar een specialist.

 

Wat bieden we?

Tweedaagse cursus ‘Bestuivers herkennen

  • Deze cursus wordt verzorgd door een expert vanuit EIS Kenniscentrum Insecten
  • Cursusdata: vrijdagavond 20 mei van 19.30-21.00 uur, zaterdag 21 mei van 9:30 tot 17:00 uur en zondag 22 mei van 9.30 tot 16:00 uur. Vrijdagavond is online, zaterdag en zondag verwelkomen we je in Naturalis.
  • Locatie: Natuurhistorisch museum Naturalis in Leiden
  • Inclusief maaltijden
  • Reiskosten en eventuele overnachtingen worden vergoed

Veldwerk

  • Begeleiding van een expert tijdens je eerste veldwerkdag
  • Materialen en zoekkaarten waarmee je in het veld aan de slag kunt
  • Een kans om andere natuurliefhebbers te ontmoeten
  • De kans om meer te leren over bestuivers, hun ecologie en diversiteit.
  • Deelname aan een internationaal onderzoek dat het doel heeft de bescherming van bestuivers stevig op de kaart te zetten.
  • Onkosten worden vergoed.

Meer informatie

Ben je geïnteresseerd, of wil je meer informatie?

Neem contact op met Merel Bozua-Hope via: merel.bozua@naturalis.nl

Zie ook: https://www.naturalis.nl/wetenschap/spring-herstel-van-bestuivers-door-monitoring

En: SPRING vormt robuust Europees meetnet voor bestuivers – Nature Today