Nieuws

Help mee: Oevervegetatie in Leiden en Ommeland in kaart te brengen. Ook voor niet-biologen.

In een polderlandschap en in de bebouwde kom bieden de oevers vaak goede kansen voor ‘wilde natuur’ en belangrijke schuilplaatsen voor diverse planten- en diersoorten. De inrichting en het beheer van de oevers bepalen de soortenrijkdom.Leiden en de omliggende gemeenten Leiderdorp, Oegstgeest, Katwijk, Kaag en Braassem, Teylingen en Zoeterwoude proberen door aangepast beheer en plaatselijke herinrichting, met name langs het netwerk van recreatieve routes, de biodiversiteit van de oevers te verbeteren.

Het Naturalis Biodiversity Center en het CML (Centrum voor Milieuwetenschappen van de Universiteit Leiden) willen in kaart brengen met welke oevers het goed gaat en welke oevers van een beter beheer zouden kunnen profiteren. Omdat het enkele jaren duurt voordat de resultaten van een aangepast beheer zichtbaar worden zijn gegevens over plantensoorten van de oevers voor de komende 5 tot 10 jaar nodig.

Er zijn veel gegevens te verzamelen en het zou mooi zijn als dat met hulp van veel mensen gedaan kan worden.

Doe je mee? Je hoeft geen specialist te zijn om te helpen.

Er zijn 24 indicatorplanten gekozen die je leert herkennen. Enkele ken je zeker al, de andere leer je snel via foto’s en filmpjes (Maak kennis met de indicatorsoorten & Test je kennis). Je noteert de aanwezigheid van deze indicatorsoorten langs een 40 meter oeverdeel (‘Onderzoeken’: hoe doe ik dat?).
Onzeker? Misschien ken je iemand in je omgeving die planten kent en met wie je op stap kan gaan. Ook willen we je helpen en organiseren wij workshops (Workshops).

Om aan het onderzoek mee te doen zul je ook de oevers bij je in de buurt op een hele andere manier ervaren.

Probeer maar en deel je enthousiame met je vrienden en familie!

Je wordt een van onze mede-onderzoekers. Je bijdrage kun je binnen een week op de kaart van de Leidse Ommelanden zien, met een groene/oranje/rode(slecht) kleur die de kwaliteit van de oever aangeeft (Kaart met je waarnemingen & Onze mede-onderzoekers). In het najaar krijg je een verslag over het onderzoek. We informeren ook de gemeenten zodat ze hun beheer kunnen beoordelen.

Zou je graag aan het onderzoek of aan een workshop mee willen doen?

Heb je nog vragen of aanmerkingen?

Stuur ons een berichtje: Oeverplanten@gmail.com

 

Bron: Oeverplanten – Leiden Biodiversity.