Nieuws

Het kweken van aardbeien in de pot: fijn voor mensen en bijen

Een tip van onze partner Groei & Bloei:

Aardbeien zijn winterharde vaste planten. Voor de beste oogst houd je aardbeien ongeveer 3 jaar aan en vervang je ze daarna door nieuwe planten (die je heel gemakkelijk zelf uit de uitlopers kunt vermeerderen). Wanneer je geen stekken nodig hebt verwijder je die uitlopers juist in een jong stadium, zodat ze de plant geen energie kosten en zich overal vastzetten.

Er zijn 2 soorten aardbeien: één maal dragende rassen en doordragende rassen.

De één maal dragende rassen geven rond juni/juli (afhankelijk van het ras) één grote oogst. Doordragende rassen spreiden die oogst over een langere periode, ongeveer van half juni tot eind september.

Aardbeien worden bestoven door bijen en andere insecten. Om die reden is de opbrengst per plant altijd groter wanneer er meerdere aardbeiplanten bij elkaar staan. Er is een klein aantal rassen (zoals de witte ananasaardbei en Frau Mieze Schindler) dat een ander aardbeiras nodig heeft voor de bestuiving.

Vermeerderen
Aardbeiplanten maken veel uitlopers waaraan nieuwe jonge planten groeien. Je kunt zelf aardbeistekken nemen door per plant maximaal 2 of 3 uitlopers te laten groeien. Houd per uitloper 1 stek aan en knip de uitloper vervolgens af zodat die ene stek per uitloper groot en sterk wordt. Plant de net gevormde stek in een potje met potgrond maar laat haar nog wel vast zitten aan de moederplant. De stek zal binnen enkele weken wortelen. Als de stek groot genoeg is kan ze van de moederplant losgeknipt worden. En als nog enkele weken daarna de wortels van de stek onderuit het potje groeien is ze groot genoeg om uitgeplant te worden. Op deze manier kun je het aantal planten vergroten of voor verjonging zorgen wanneer de oude aardbeiplanten minder opbrengst gaan geven.

Beschermen en oogsten
Na de bloei van witte bloempjes in mei/juni worden de kleine groene aardbeitjes gevormd die later zullen groeien en rijpen. Tijdens de bloei is het belangrijk dat zoveel mogelijk bestuivende insecten toegang hebben tot de bloemen. Tijdens het rijpen is het belangrijk om de vruchten te beschermen; vooral vogels, ratten, pissebedden en slakken houden van rijpe aardbeien. Afhankelijk van de standplaats en hoeveelheid potten kun je overwegen om de planten met een fijnmazig net te beschermen. Bedenk bij de teelt van doordragers dat het net na de oogst weer verwijderd moet worden voor de bestuiving van de bloemen die daarna weer gaan bloeien.

Pluk aardbeien altijd voorzichtig; de vruchten beschadigen makkelijk en zijn dus ook slecht te bewaren. Sommige rassen zijn wat steviger die kan je iets langer bewaren. Invriezen kan ook als je een laagje aardbeien in een bakje doet voor het ontdooien vul je het aan met yoghurt of kwark. Als het ontdooid is roer je het door en klaar is het dessert!

 

Wilma Gerver, Groei & Bloei afdeling Alphen aan den Rijn

Het kweken van aardbeien in de pot: fijn voor mensen en bijen