Nieuws

Hoe een gemeente bijvriendelijk kan worden…

Nederland Zoemt komt in actie voor de wilde bij. Dat is hard nodig, want de Nederlandse wilde bijen zijn in gevaar: de helft van alle 358 soorten is bedreigd. En dat terwijl ze heel belangrijk zijn voor onze voedselvoorziening. Tachtig procent van onze eetbare gewassen is afhankelijk van bestuiving door bijen en andere insecten. Wilde bijen zijn dus cruciaal voor de productie van ons voedsel.

Om de leefomgeving van de wilde bij structureel te verbeteren is het belangrijk dat gemeentes ook mee doen. Een gemeente kan namelijk veel betekenen voor hun zoemende inwoners. Door als gemeente maatregelen te nemen voor de wilde bij kun je een speciale erkenning verdienen. Doe mee en laat ook jouw gemeente zoemen!

Een gemeente kan veel doen om te zorgen dat de wilde bijen het nog beter doen. Geef ze woonruimte; zorg voor werk en eten en zorg voor voorzieningen. Ze hebben maar weinig nodig om zich thuis te voelen!

Wat doet jouw gemeente al voor deze zoemende inwoners? Vul het formulier in op de site van Nederland Zoemt, en geef bij de verschillende onderwerpen aan welke maatregelen jouw gemeente al neemt voor de wilde bijen. Als het al hard genoeg zoemt bij jullie, krijgt jouw gemeente de erkenning Bijvriendelijke gemeente en prijkt jouw gemeente op de landkaart met bijvriendelijke gemeenten.

Als Bijvriendelijke gemeente:

  • Krijg je een titelbord, om op te hangen op een mooie plek in de gemeente;
  • Krijg je een kant-en-klaar communicatiepakket incl. persbericht om de erkenning te delen;
  • Krijg je gratis bijvriendelijke bomen voor in de gemeente;
  • Ding je mee in de verkiezing van 2018 naar de bijvriendelijkste gemeente van Nederland!

Wil je met jouw gemeente ook een erkenning verdienen? Vul dan hier het criteriaformulier in.

Benieuwd welke gemeenten zich al inzetten voor hun zoemende inwoners en zijn erkend als Bijvriendelijke gemeente? Bekijk ze op de kaart.

Bron: Word bijvriendelijke gemeente – Nederland Zoemt