Nieuws

Hommeldag, een natuurlijk insectenhotel en zeldzame bijtjes in Archeon

Insectenhotel
Op de wal in het begin van museumpark Archeon werd enkele weken geleden een populier omgezaagd. De afdeling Groen van de Technische Dienst heeft drie stronken van deze boom laten liggen om te dienen als natuurlijk bijenhotel. Er werden enkele kruiwagens arme grond aangebracht en de bijengroep heeft gaten van drie tot 8 millimeter in het hout geboord. Hierin kunnen bijen hun nestje maken zoals bijv. de tuinmaskerbij.

Dankzij het goede contact dat Archeon heeft met de bijenexperts van Eis/Naturalis kregen we van Menno Reemer van Eis het volgende advies: Boor gaatjes in de stammen met een houtboor van 3 tot 8 mm.  In de boorgaten van 3 mm komen maskerbijtjes, zoals de vrij zeldzame kleine tuinmaskerbij (zie foto) voor. Iets grotere gaatjes worden gebruikt door de tronkenbijtjes, nog grotere door metselbijen en behangersbijen.

Het insectenhotel is te zien op de foto hieronder.

Hommeldag
Op 3 augustus was het Hommeldag bij Archeon. Na de mooie informatiemarkt in Archeon mochten wij een deel van de bijenplanten gratis ontvangen van Operatie Steenbreek en de Gemeente Alphen aan den Rijn. De hommeldag werd georganiseerd in samenwerking met de gemeente Alphen, IVN, Groei en Bloei en Operatie Steenbreek.

Tekst: Wiel van der Mark, Archeon
Foto kleine tuinmaskerbij: Menno Reemer

Hommeldag, een natuurlijk insectenhotel en zeldzame bijtjes in Archeon