Nieuws

Hommels in het bijenlandschap

Er leven ongeveer dertig hommelsoorten in Nederland. Deze bijzondere bij – want bijen zijn ze – heeft net als de honingbij een sociaal leven. Ze leven en werken met elkaar samen in een nest en verzorgen het nageslacht. Ook hier is er één koningin die voor de eitjes zorgt, de rest helpt mee met de verzorging.

Een jaarcyclus

De cyclus begint elk jaar met de koningin. Zij is aan het eind van de zomer bevrucht en overleeft als enige de winter in een schuilplaats. In het vroege voorjaar bouwt ze een klein nest en legt de eerste eieren. Dat is een moeilijke periode voor haar, ze moet haar larfjes voeden met stuifmeel, terwijl er nog maar weinig bloemen zijn. Help haar, en zorg juist dán voor voldoende bloemen in je tuin. Als  de werksters uitkomen, nemen zij de taken van de koningin over. De koningin blijft vervolgens in het nest en legt nog meer eieren, de werksters bouwen verder aan het nest en verzamelen voedsel voor het broed. Tot eind zomer, dan komen er opeens mannetjes en nieuwe koninginnen uit de eieren. De cyclus begint opnieuw.

Soortzoekers

Wil je meer weten over welke hommel een nest heeft in een muizenhol, of in het gras of een boom, of wat de verschillen zijn tussen man en vrouw hommel? Of welke hommels je in de tuin vindt, en welke in de duinen? En of het wel klopt, van dat Akker-, Weide-, Veld-, Tuin-, Zand-, Boom-, Heide-, Veen- en Steenhommel?

Dan kan dat, er zijn allerlei zoekkaarten beschikbaar op internet. Kijk maar op bestuivers.nl/zoekkaarten

Onlangs is weer een nieuwe soortzoeker online beschikbaar gekomen. Alle Nederlandse hommels kun je er vinden. Ga naar de Soortzoeker Hommels van Nederland.