Nieuws

Inzaaien van plantensoorten, wanneer wel en wanneer niet?

12 december 2020. Onder onderzoekers, natuurliefhebbers en beheerders is er veel discussie wanneer en welke soorten je zou moeten inzaaien. Is het niet veel beter om planten zélf hun weg te laten vinden, als het beheer is aangepast? Bij de online Floron-dag legde professor Joop Schaminée uit wanneer inzaaien gunstig is en hoe je dat moet aanpakken.

Soms is inzaaien van soorten nodig. Er zijn te weinig bloemen in het landschap, waardoor er te weinig te eten is voor insecten – een van de oorzaken van de achteruitgang van de insectenstand. Ten tweede kun je met inzaaien soms het uitsterven van soorten voorkomen. Daarnaast kan inzaaien kostbaar natuurherstel versnellen en daarmee effectiever maken.

Maar er zijn randvoorwaarden. Ten eerste moet de in te zaaien plantensoort in het gebied voorkomen, of in het verleden voorgekomen hebben. Daarnaast moeten de omstandigheden geschikt (gemaakt) zijn, zodat een plantensoort na inzaaien in een goede biotoop terecht komt. En als de soort op eigen kracht naar een plek toe kan komen, is dat altijd beter dan inzaaien – dan blijft genetische variatie binnen de soort beter behouden.

Joop Schaminée geeft een heel aantal voorbeelden van de effecten van inzaaien, pleit voor zaad uit de regio en legt uit dat zaaien door verplaatsen van hooi uit de buurt niet altijd het gewenste effect heeft.

Bekijk de presentatie (32 minuten):