Nieuws

Moet je een bijenhotel onderhouden?

Kunnen bijen jaar na jaar een bijenhotel gebruiken? Of moet je af en toe schoonmaken en opruimen? Die vraag kregen we al een paar keer binnen.

En er is een antwoord op:

Bijen ruimen zelf de wandjes op die ze in de gangetjes en holle stengels van een bijenhotel maken. Je hoeft dus niet schoon te maken. Na een aantal jaar (bv 3 – 4) kunnen er steeds meer mijten en andere parasieten in de gangetjes komen wonen. Het hotel wordt dan meestal ook minder populair, je ziet dat er minder gangetjes dicht gemetseld worden. Als dat zo is, kun je (een deel van) het hotel in de schaduw leggen: Er komen dan geen nieuwe bijen meer bij, en de eitjes en larven die er in zitten, kunnen zich rustig ontwikkelen en uitvliegen. Niet direct weggooien: er is geen moment in het jaar dat een hotel met gangetjes van verschillende diameter leeg is.

Als alle bijen uitgevlogen zijn, kun je het hotel verder laten vergaan (bodemdieren zullen je dankbaar zijn!), of, als het nog stevig is, na een tijdje weer in gebruik nemen. De parasieten zullen vertrokken zijn als er geen bijen meer zijn.

Bron: Nesten voor wilde bijen – Sapoll

Dank aan de leden van de Facebookgroep Solitaire bijen en hommels, die op een post hierover reageerden.