Nieuws

Leids Netwerk voor groene buurtprojecten bestaat 3 jaar

22-nov-2018. Een gezamenlijk stukje groen in de wijk is leuk, mooi, gezellig, levert meer biodiversiteit , en zorgt voor verkoeling en opvang van water. Ook bevordert het gezondheid in de wijk en sociale cohesie.  Om kinderen  de natuur dichtbij huis te laten beleven  is het ook zeer belangrijk. Daarom is eind 2015 het project Groen Dichterbij Leiden gestart: Gemeente, provincie en IVN wilden graag groen initiatief in de stad stimuleren.

Bij de start waren er enkele tientallen groene buurtprojecten in de stad – nu staan er al rond de 60 grotere initiatieven op de Groen-Dichterbij-kaart van Leiden. Daarnaast heeft de gemeente met zo’n 1000 individuele bewoners afspraken over zelfbeheer van openbare ruimte; ook dat is vaak een stukje groen. Zo raken Leidenaren steeds meer betrokken bij het groen in hun omgeving. Bij veel initiatieven is aandacht voor bijvriendelijke beplanten.

Groen Dichterbij heeft in de afgelopen drie jaar informatieve en gezellige bijeenkomsten georganiseerd voor groene initiatiefnemers; ook is er een kinder-natuurbox met speel- en lesmateriaal ontwikkeld, en was er al twee maal een open buurttuinendag. Komende jaren wil het netwerk actieef blijven met advies aan initiatiefnemers, een groene agenda, open buurttuinendag en een Facebookgroep.

Meer info: Groen Dichterbij Leiden – IVN

Foto: Bewoners actief bij het Singelpark, tijdens NLdoet 2018. Buro JP voor Groen Dichterbij.