Nieuws

Nieuw waternatuurgebied Leendert de Boerspolder: een bezoek waard

De Leendert de Boerspolder in Nieuwe Wetering is de afgelopen twee jaar flink veranderd. Wat eerst een weiland was is nu een waternatuurgebied met snoekpaaiplaatsen en natuurvriendelijke oevers. Samen met de naastgelegen Hanepoel vormt het een prachtig gebied, waar een rijk en gevarieerd (water)dieren- en plantenleven ontstaat. Een rondwandeling door dit gebied – alleen op aanvraag – is zéér de moeite waard!

In 2016 is er gewerkt aan de natuurlijke inrichting van de polder. Rondom de hele binnenkant van de oude kade zijn natuurvriendelijke oevers aangelegd. Zij vormen een belangrijke en beschutte leefomgeving voor veel (water)dieren, insecten en vogels. In het noordoostelijke deel is een moerasachtig gebiedje gecreëerd met veel ondiepe plaatsen. Ideaal voor snoeken en karpers om er te paaien. Aan de kant van de Ringvaart zijn wilgen geplaatst. De wilgentakken worden onder andere gebruikt om de golfbrekers in stand te houden.

Om de natuur de kans te geven zich goed te ontwikkelen is het gebied alleen onder begeleiding toegankelijk. Op aanvraag geeft Stichting Jacobus ‘Natuurgebied Hanepoel’ voor groepen vanaf vijf personen rondwandelingen door zowel de Leendert de Boerspolder als de Hanepoel. De gids vertelt tijdens de wandeling over de geschiedenis van het gebied en de voorkomende flora en fauna. Rondwandelingen zijn aan te vragen via www.stichtinghanepoel.nl.

Meer info en mooie foto’s: Waternatuurgebied Leendert de Boerspolder: een bezoek waard – Nieuwsbrief Rijnland