Nieuws

Nieuwe tuininspiratie van Bijenlandschap en Hoek Hoveniers

Vier nieuwe flyers vol tuininspiratie, gemaakt door Hoek Hoveniers i.s.m. Groene Cirkel Bijenlandschap. daar zijn we trots op, en we delen ze graag met jou.

Kleurrijk aan het water
Maak een natuurvriendelijke over of draszone. Door beschoeiing weg te halen langs de waterkant kan een kleurrijke, natuurvriendelijke oever worden gerealiseerd. Voor tuinen met minder ruimte kan er een draszone worden gemaakt waarbij de beschoeiing intact blijft. Plant inheemse soorten voor een kleurrijk en afwisselend beeld. Geschikte soorten zijn: kattenstaart, gele lis, dotterbloem, watermunt, moerasvergeet-mij-nietje, pinksterbloem.
Bekijk de flyer

Levende parasol
Een levende parasol geeft schaduw en draagt bij aan biodiversiteit. Je kunt ook een parasol realiseren door een kleine boom te planten. Mogelijke soorten zijn: kleine fruitbomen, zoals appel, kers. Of inheemse heesters die tegenwoordig ook op hoogstam worden gekweekt zoals hazelaar of gele kornoelje. Voor tuinen met minder ruimte is het mogelijk om de parasol te realiseren met een staande constructie en klimplanten. Inheemse klimplanten die hiervoor gebruikt kunnen worden zijn: kamperfoelie, bosrank of inheemse rozensoorten zoals egelantier.
Bekijk deze flyer

Snoeptuin
Lokaal eten en zelf gekweekt in eigen tuin. Een snoeptuin kan bestaan uit een moestuinbak en/of bessenstruiken en fruitbomen. Planten zoals aardbei en sla kunnen het best in bakken of verhoogde bedden staan vanwege slakken. Geschikte soorten: fruitbomen zoals appel en kers, kruiden zoals munt en marjolein, vruchten zoals aardbei en framboos. Dit zijn ook soorten die bijen aantrekken.
Bekijk de flyer

Stilteplek
Een stilteplek geeft jou de ruimte om je even in alle rust terug te trekken van de hectiek van de dag. Er zijn veel mogelijkheden om een stilteplek te creƫren in jouw tuin. Denk aan een locatie met een ruimte voor een bankje of stoeltje, omringd door groen. Bladeren werken geluiddempend en filteren het licht zodat er schaduw kan ontstaan. Door het inrichten van de locatie met inheemse bloeiende planten, aantrekkelijk voor vlinders en bijen, zorgt jouw stilteplek ook voor natuurbeleving. Een constructie kan bijvoorbeeld gemaakt worden van inheemse wilgentenen, aangeplant met klimplanten zoals bosrank, kamperfoelie en inheemse rozen zoals egelantier.
Bekijk deze flyer