Nieuws

Romeinse bijenstal onthuld bij Archeon

Sinds kort staat achter de Romeinse tempel een reconstructie van een bijenstal zoals die eruit gezien zou kunnen in een boerderij tijdens de Romeinse periode in Nederland. Er zijn erg weinig lokale schriftelijke bronnen bekend of vondsten van bijenstallen of bijenwoningen gedaan. De stal is geïnspireerd op een bestaande stal in Arnhem en een inspiratieschets van een archeologe uit Groningen.

Het Groene Cirkels project is met name gericht op het verbeteren van het leefklimaat van wilde bijen, hommels en zweefvliegen. In Archeon hebben honingbijen en hun woningen een belangrijke plaats in het verhaal over de geschiedenis van deze insecten en de zorg om de beestjes in onze tijd.  De archeotolken en vrijwilligers tonen bezoekers hoe ze zelf , thuis of op hun werk,  kunnen zorgen voor bijen. Daarnaast zijn honingbijen een belangrijke indicator hoe het gaat met andere bijensoorten, je kunt immers direct bij de korf zien of er wat mis is. Wilde bijen leven niet in grote groepen waardoor je veel minder informatie hebt over hun welbevinden. In Archeon wordt trouwens geen honing geoogst maar dient die als wintervoorraad voor de bijen.

In Archeon heeft de honingbij staan inmiddels twee bijenstallen in Romeinse Tijd en Middeleeuwen, en een holle boomstam in de prehistorie.

In 2015 werd door de net opgerichte Vereniging Vrienden van Archeon VVvA werkgroep Bijenlandschap Groene Cirkels subsidie aangevraagd bij Fonds 1818. Daarmee werd deze aanvraag de eerste toekenning van Bijen in de Buurt. De bijenstal werd gebouwd door vrijwilligers onder leiding van Peter Litjens en diverse stagiaires van de Archeon Technische Dienst. Niek Bosdam van de bouwploeg maakte de ontwerptekening.

Op dinsdag 31 november werd tijdens een netwerkbijeenkomst Bijenlandschap Groene Cirkels  over maaibeheer (Archeon en de gemeente Alphen aan den Rijn waren gastheer) de bijenstal onthuld door het plengen van honingwijn. De plechtigheid werd verricht door Hannie Korthof, programmamanager Groene Cirkels Bijenlandschap, namens Bijen in de Buurt, en Peter Litjens namens de VVvA.

tekst: Wiel van der Mark Coördinator Groene Cirkels projecten Archeon.
Foto’s Jan van der Kooij