Nieuws

Stadsbijen: volkstuinen en tuinen kunnen helpen de achteruitgang te stoppen – Engels onderzoek

Koos Biesmeijer, wetenschappelijk directeur van Naturalis:

“Dat de stad steeds belangrijker wordt voor biodiversiteit weten we al een tijdje. Natuurgebieden zijn klein en versnipperd, terwijl het landbouwgebied voor de grote meerderheid van de soorten ongeschikt en soms zelfs dodelijk leefgebied is. Dat geldt ook voor bestuivers blijkt nu. Mijn collega‚Äôs uit de UK hebben dat grondig onderzocht en concluderen in het wetenschappelijke tijdschrift Nature dat er in de stad vaak meer bijen rondvliegen (zowel in aantallen als in soorten) dan in het omliggende landbouwgebied en in natuurgebieden. De aanbeveling is dan ook: maak je tuin bijvriendelijk en verbeter het groenbeheer! Precies ook de zaken waaraan we binnen Nederland Zoemt veel aandacht besteden.”

Als je op de stad inzoomt, blijken volkstuinen , rommelhoekjes en groene tuinen belangrijk voor wilde bijen. Hier werden soms wel tien keer zoveel bijen gevonden als in parken en op begraafplaatsen. Ook meer dan in stedelijke natuurgebieden, omdat daar vaak relatief veel bos en weinig zonnige weiden zijn, die belangrijk zijn voor bijen.

Bij volkstuincomplexen werden de meeste bestuivers per oppervlakte-eenheid gevonden.

Ook is uitgezocht welke inheemse planten het meest populair zijn bij de bestuivers. Dat zijn bramen, paardenbloemen, boterbloemen, gewone berenklauw, akkerdistel en margriet. Van de uitheemse planten trokken borage, vlinderstruik, lavendel en goudsbloemen de meeste bestuivers aan.

Lees meer (in het Engels): City bees: allotments and gardens can help arrest decline – the Guardian

Het oorspronkelijke artikel in Nature:
A systems approach reveals urban pollinator hotspots and conservation opportunities

Stadsbijen: volkstuinen en tuinen kunnen helpen de achteruitgang te stoppen – Engels onderzoek