Nieuws

Test: helpen afrikaantjes tegen varroamijt bij honingbijen?

Greenport regio Boskoop is the place to Bee omdat er veel bijvriendelijke bomen en planten worden geteeld en groenbemesters zoals afrikaantjes. Afrikaantjes houden de bodem gezond maar zijn ook nuttig voor bijen. Ze leveren stuifmeel. Daarnaast is het idee dat ze helpen tegen de bijenziekte varroamijt. In Greenport Boskoop is een eerste test gestart.

Afgelopen week zijn door imker Maap Groenendijk van Imkersvereniging het Groene Hart een aantal bijenvolken geplaatst bijĀ  boomkwekerij J.A. Laban in Reeuwijk op een perceel met afrikaantjes (Tagetes). Dit is gebeurd in het kader van een het project the place to Bee.

Naast alle bomen en planten hebben boomkwekers dikwijls bloeiende groenbemesters zoals Tagetes (Afrikaantje) op hun percelen staan om de bodem gezond te houden. Tagetes heeft een bestrijdende werking op wortellesieaaltjes in de bodem. Het idee leeft dat Tagetes ook een bijdrage levert aan gezonde honingbijen. Bijenvolken die bij Tagetes hebben gestaan zouden minder last hebben van de bijenziekte varroamijt. Hierover is echter nog weinig informatie beschikbaar.

Binnen het project the place to Bee wordt nu meer informatie verzameld die kan dienen als basis voor een daadwerkelijk onderzoek. Hiervoor zijn bijenkasten op percelen met Tagetes geplaatst en wordt de populatie varroamijt gevolgd. Als blijkt dat Tagetes werkelijk een werking heeft op varroamijt, heeft Greenport Boskoop naast het brede boomkwekerijsortiment nog een extra reden om zich te profileren als the place to Bee.