Nieuws

Themadag Insecten, voor plantenliefhebbers, 28 januari

EIS Kenniscentrum Insecten organiseert de themadag ‘Insecten voor plantenliefhebbers’.

Veel planten zijn afhankelijk van insecten, bijvoorbeeld voor bestuiving, maar omgekeerd zijn veel insecten ook afhankelijk van planten. Deze nauwe relaties staan op 28 januari centraal in een gevarieerde reeks presentaties door toponderzoekers. Het gaat niet alleen over bestuiving, maar ook over bladwespen, nachtvlinders en zelfs damherten!

Planten en insecten hebben een nauwe relatie. Veel planten zijn afhankelijk van insecten voor bestuiving maar nog veel meer insecten zijn afhankelijk van planten voor hun voedsel. Die voedselrelaties zijn nauw en honderden in Nederland voorkomende insecten zijn afhankelijk van slechts een of enkele planten. Sommige planten worden door insecten met rust gelaten terwijl andere heel populair zijn en een eigen mini-ecosysteem vormen. De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat het langzamerhand minder slecht gaat met de Nederlandse natuur. Twee groepen lijken het onverminderd slecht te doen: vlinders en bijen. Is het toeval dat deze beide een directe voedselrelatie met planten hebben? Op deze studiedag staat de relatie tussen planten en insecten centraal en proberen we een beeld te krijgen van hoe planten de verspreiding en trend van insecten bepalen.

De dag vindt plaats in Vergadercentrum Domstad op 10 minuten lopen van Utrecht Centraal en is gratis toegankelijk voor iedereen die geïnteresseerd is.

Meer informatie, programma: Themadag Insecten voor Plantenliefhebbers – EIS-Nederland.