Nieuws

Tiny forests: elke buurt zijn eigen minibos

22 feb 2018. In aanloop naar het jaarlijkse Goed Geld Gala van de Postcode Loterij op 15 februari aanstaande verraste de Postcode Loterij IVN met een donatie van € 1.850.000. De extra bijdrage gaat naar het project ‘Elke buurt zijn eigen minibos’. De komende drie jaar wil IVN honderd Tiny Forests in Nederland realiseren samen met buurtbewoners en basisschoolleerlingen. Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan.

Initiatiefnemer Daan Bleichrodt, Product markt manager bij IVN, werd tijdens de Tiny Forest conferentie in Haarlem overvallen door Nicolette van Dam en haar cameraploeg. Daan: ‘In mijn werk kom ik regelmatig kinderen tegen uit bijvoorbeeld Utrecht Zuilen of Den Haag die weinig met de natuur in aanraking komen. De natuur is te ver weg voor hen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen tegenwoordig nog maar 300 meter van huis mogen spelen. Terwijl hun grootouders 1,5 kilometer van huis mochten. Juist kinderen van nu zullen te maken krijgen met de gevolgen van klimaatverandering. Hen verbinden met de natuur is daarom essentieel. Om dat te doen moeten we de natuur binnen die 300 meter zien te realiseren. Daarom wil ik dat elke buurt zijn eigen minibos krijgt.’

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Dit bos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren in het buitenlokaal over de Nederlandse natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar  op een prettige en gezonde plek.

Tiny Forest volgt de revolutionaire Miyawaki-bosbouwmethode van Shubhendu Sharma. Het gebruik van inheemse planten en een speciaal bodembewerkings- en beplantingsplan maken het mogelijk bossen sneller te laten groeien dan traditioneel aangeplante bossen. In Zaandam, Delft, Utrecht, Almere en Zwolle liggen inmiddels al minibossen, die samen met kinderen van omliggende scholen geplant zijn.

 

foto: Bij Voedselbos Okkerheide; Buro JP/Groen Dichterbij Leiden