Nieuws

Treevember, Struikroven, Tiny Forests, bomen redden of gewoon samen de buurt vergroenen

23 december 2021. Tiny Forests, Treevember, Struikroven, Meerbomen.nu. Bomen redden en een nieuwe plek geven. de Leidse wijk Stevenshof wordt vergroend door gemeente èn bewoners. Zo wordt de regio stukje bij beetje bijvriendelijker, met een ketting van groene pareltjes.

Struikrovers redden groen uit tuinen van slooppanden

Elk jaar gaan er voetbalvelden aan bestaand groen verloren, omdat het moet wijken voor de komst van nieuwbouw en/of renovatie van woonwijken. Struikroven redt het bestaande groen en geven het in de omgeving een nieuwe bestemming. Dit doen ze met en voor bewoners uit de buurt. Het groen krijgt een tweede leven in tuinen van omwonenden, op plekken in de openbare ruimte (parken, schoolpleinen). Bijvoorbeeld in Rijnsburg. Bekijk het bericht èn de Vlog.

De Leidse Stevenshof wordt steeds groener

Door de samenwerking van gemeente en enthousiaste bewoners wordt Leidse wijk Stevenshof steeds groener. Dit is niet alleen mooi, maar ook noodzakelijk om de gevolgen van hetere zomers, maar ook hevigere regenbuien op te kunnen vangen. Er ontstaat zo ook meer ruimte voor biodiversiteit. Lees er meer over.

Treevember: een landelijke actie van de Pollinators

Meer dan 4000 bomen, struiken, kruiden en alles wat er tussenin zit de grond in. Duizenden mensen zijn bestoven en er is het Supertoffe Voedselbossenboekje!

Treevember zit er op. Samen met de bezoekers van Tree Fests, vrijwilligers, voedselbos-pro’s en bedrijven hebben The Pollinators ruim 4000 bomen, struiken, kruiden en alles wat er tussenin zit aangeplant. Er was een webinar het Supertoffe Voedselbossenboekje is gelanceerd. Niet alles liep zoals gepland. vanwege Corona. Tree Fest Wageningen ging niet door en de editie Baexem vond plaats in afgeslankte vorm. Maar dat mocht de pret uiteindelijk niet drukken.

The Pollinators: “We kijken terug op een geslaagd Treevember en bedanken iedereen die heeft meegedaan. Op welke manier dan ook. Vrijwilligers, bezoekers, locaties, bedrijven, artiesten, workshopgevers en elke andere vorm van support. Dank je wel!”

Onze regio is weer twee minibossen rijker

Leiderdorp

Vrijwilligers van Meer Bomen Nu hebben op 4 december 250 zaailingen uitgegraven bij de Leiderdorpse natuurspeeltuin, en geplant op een nieuwe plek bij hoeve Dijkzicht aan de Achthovenerweg. Lees er meer over:

Zaailingen uit natuurspeeltuin krijgen tweede leven in eerste Leiderdorpse Tiny Forest – Leiderdorps Nieuwsblad

Leiden

Dinsdag 30 november hebben de kinderen uit groep 4 en 5 van basisschool de Dukdalf en de Zijlwijkschool in de Merenwijk met hulp van IVN, Stichting Naar Buiten en vrijwilligers tussen hun twee schoolpleinen een eigen bos geplant, een zogenaamd Tiny Forest.

Dat is een stuk grond ter grootte van een tennisbaan waar schoolkinderen meer leren over de natuur, en zelf ook aan de slag gaan als Tiny Forest Ranger. De jonge rangers hebben zelf een naam bedacht en hun mini-bos tot Regenboogbos gedoopt. Dit bos is niet alleen een prettige plek voor de kinderen maar ook voor  vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, Het bos zorgt bovendien voor verkoeling op warme dagen, meer biodiversiteit en waterberging bij zware regenval. (Bron: Gemeente Leiden).

Bekijk de reportage:

Tiny Forest ‘Regenboogbos’ aangeplant in de Merenwijk – Sleutelstad