Nieuws

Tuinvereniging Ons Buiten in Leiden brengt biodiversiteit in beeld

Al in juni, op tweede Pinksterdag 2019 was de officiële start van “Biodiversiteit in Beeld”, een project dat alle flora en fauna op het terrein van Tuinvereniging Ons Buiten en de Tuin van Noord in Leiden gaat inventariseren. Ons Buiten wil daarmee bewustzijn creëren voor de natuur in de eigen omgeving en aantonen dat deze natuur de moeite waard is om te versterken en beschermen.

De tuinders willen  laten zien hoe het is gesteld met de biodiversiteit op Tuinvereniging Ons Buiten en in de Tuin van Noord in Leiden. Kortom: wat leeft er allemaal? Vogels, planten, bijen maar ook vissen, reptielen en bijvoorbeeld slakken.

Jeroen Van Der Brugge van Naturalis verzorgde de feestelijke opening door een insectenhotel op te hangen aan de buitenmuur van het verenigingsgebouw. Hij noemde volkstuinen ‘vluchtheuvels voor diversiteit’ en waardevol voor de natuur. Naturalis werkt aan verschillende ‘citizen science’-projecten, waarbij burgers waarnemingen doen voor (wetenschappelijk) onderzoek. Voorbeelden van deze projecten zijn ‘NL zoemt’, hommelonderzoek en oeverplanteninventarisaties. Ook de waarnemingen op Ons Buiten kunnen bijdragen aan deze projecten.

De komende tweeënhalf jaar zullen er diverse workshops en inventarisaties volgen door tuinders, omwonenden en specialisten om de flora en fauna op en rond Ons Buiten zo compleet mogelijk in beeld te brengen. De resultaten zullen gepresenteerd worden in een tentoonstelling en een boek.

Lees meer:

Biodiversiteit in beeld officieel gestart – Tuinvereniging Ons Buiten

Biodiversiteit Ons Buiten Leiden & Tuin van Noord – Facebook