Nieuws

Twee Steenbreektrofee’s uitgereikt

22 sep 2021. Steenbreekvirus Harderwijk (categorie Burgerinitiatieven) en ikgroenhet Parkstad Limburg (categorie Professionals) zijn dit jaar de winnaars geworden van de Steenbreektrofee. Bij de uitreiking woensdag 22 september tijdens de Vakbeurs Openbare Ruimte in Utrecht, werd aan De Laarhorst Vergroend Arnhem de aanmoedigingsprijs toegekend.

Het winnende project Steenbreekvirus Harderwijk werd in gang gezet door een bewoner. Aanleiding was eerder een succesvol bomenproject van de gemeente en een geveltuintjesproject in het centrum. De aanleg van een geveltuin bracht tijdens de coronacrisis weer een beetje positiviteit en bewoners spraken elkaar op straat weer uitgebreider. Dat bracht Ingrid Klooster ertoe mensen in haar straat te helpen hun tuin te vergroenen; dit breidde zich ‘als een virus’ uit naar omliggende straten en de hele buurt.

Ikgroenhet Parkstad Limburg 
is een meerjarenproject dat buurtgewijs wordt uitgevoerd. Per buurt worden bewoners uitgedaagd om met voorstellen te komen voor vergroening van de eigen voortuin of delen van de openbare ruimte. Met de deelnemende bewoners wordt daarna een groenontwerp op maat gemaakt dat tijdens een tuinfestivaldag wordt uitgevoerd. Het project is gericht op het stimuleren van samenwerking en contact tussen bewoners, maar ook tussen professionals en bewoners.

De aanmoedigingsprijs is voor De Laarhorst Vergroend Arnhem; basisschool De Laarhorst is in de afgelopen jaren vergroend door middel van korte acties en een klusdag. Tegels zijn verwijderd en vervangen door groen en bij de entree zijn vogelhuisjes, plantenbakken en zitstammen geplaatst. Natuureducatie heeft inmiddels ook een plaats gekregen in het onderwijs op de school.

Meer informatie: Twee Steenbreektrofee’s uitgereikt – Steenbreek