Nieuws

Uitslag Fotowedstrijd 2020 Groene Cirkel Bijenlandschap

24 juni 2020. Winnaars van de Groene Cirkel Bijenlandschap fotowedstrijd zijn bekend gemaakt tijdens de online bijeenkomst van het Bijenlandschap-netwerk.

Om de betrokkenheid bij de bijen en hun onmisbare rol als bestuiver te vergroten organiseerden we voor de vijfde keer een fotowedstrijd. Inwoners van de regio van Wassenaar tot Hillegom en van de kust tot Nieuwkoop konden hun foto’s insturen voor de wedstrijd. We bedankem alle deelnemers van harte voor hun mooie inzendingen!

Er zijn 503 foto’s ingezonden, waarvan veel van hoge kwaliteit. Een hele klus voor de jury om hieruit de winnaars te kiezen. Ze keken hierbij naar: technische kwaliteit, compositie, creativiteit en de X-factor. De prijzen werden tijdens het jaarlijkse event van Groene Cirkel Bijenlandschap, dit jaar online en met zo’n 200 deelnemers, uitgereikt door Laila Driessen-Jansen, burgemeester van Leiderdorp, juryvoorzitter en voorzitter van het Bijenlandschap.

Winnaars
De eerste prijs was voor een foto van Marcel Jansen: een hommel op een zonnebloem. Hij won daarmee een cursus met natuurfotograaf en jurylid Joost  Bouwmeester. Jurylid Emile Jaensch, burgemeester van Oegstgeest en portefeuillehouder groenbeleid van Holland Rijnland, schreef bij deze foto op: “De bij duidelijk in actie, met stuifmeel, op een bloem die doet verlangen naar de zomer. En een directe verwijzing naar de tandwielen van Chaplin’s Modern Times, waarin de wereld wordt aangeklaagd voor vernietiging van mens en bijen. Hoge mate van abstractie en esthetiek.”

De tweede prijs, bijvriendelijke planten ter waarde van 60 euro, was voor Peter Verwoerd. De jury was onder de indruk van de schoonheid, creativiteit en de techniek van de foto: “Deze fotograaf weet wat je uit een camera kan halen, en kan daarmee een geheel andere wereld laten zien.”

De derde prijs, een bijenhotel, ging naar een foto van Robin Valk: “Hier zien we het harde onbaatzuchtige werken van de bijen voor ons, dag en nacht. Het enige dat ze vragen is om niet uitgeroeid te worden. Deze prachtige kleuren en verfijnde foto, (het is een blauw druifje waar hij aan hangt) geeft dat subtiel weer.”

Hieronder:

Eerste prijs: Hommel op zonnebloem, Marcel Jansen.
Tweede prijs: Hommel bij klaproos, Peter Verwoerd.
Derde prijs: Honingbij op blauw druifje, Robin Valk.

Uitslag Fotowedstrijd 2020 Groene Cirkel Bijenlandschap
Uitslag Fotowedstrijd 2020 Groene Cirkel Bijenlandschap
Uitslag Fotowedstrijd 2020 Groene Cirkel Bijenlandschap