Nieuws

Utrecht bekroond tot bijvriendelijkste gemeente 2020

Gemeente Utrecht is door Nederland Zoemt verkozen tot bijvriendelijkste gemeente van Nederland. Wethouder Lot van Hooijdonk nam afgelopen zaterdag de prijs in ontvangst. Utrecht zet zich bijzonder in om van de gemeente een veilige en voedselrijke thuishaven te maken voor wilde bijen.

De jury van Nederland Zoemt is erg te spreken over de integrale aanpak van de gemeente Utrecht.  Utrecht blinkt uit in ludieke acties voor bijen en biodiversiteit, zoals het megabijenhotel op een reclamemast langs de A2. De ludieke acties staan niet op zichzelf, maar zijn onderdeel van een groter plan. Zo maakt de gemeente zich hard voor jaarrond voedsel voor bijen in de stad. Met bloembollenmengsels, bijvriendelijke planten en met ecologisch maaien, waar in de parken veel omwonenden aan meehelpen. Ook prijst de jury het feit dat Utrecht sinds dit jaar voor iedere wijk een groenadviseur heeft benoemd, die in allerlei ruimtelijke projecten bijvriendelijke adviezen kan geven. De Utrechtse aanpak heeft succes: inmiddels zoemen er ruim 100 wildebijensoorten rond in de stad!

“Het is een grote eer dat we de prijs voor Bijvriendelijkste gemeente van Nederland ontvangen”, zegt wethouder Van Hooijdonk. “Het is erkenning voor alles wat we doen om wilde bijen plek te bieden in Utrecht. Zo hebben we bijenhotels, ‘bloemrijk’ maaibeleid en groene bushokjes en die zorgen voor meer insecten in de stad.”

Lees meer en bekijk de video: Utrecht bekroond tot bijvriendelijkste gemeente 2020 – Nederland Zoemt